Home Nieuws Turkije heeft maling aan resolutie Europarlement, noemt het kortzichtig en visieloos

Turkije heeft maling aan resolutie Europarlement, noemt het kortzichtig en visieloos

De Turkse EU-minister en hoofdonderhandelaar Omer Celik, zegt op een persconferentie over een aangenomen resolutie in het Europarlement dat Turkije dit besluit naast zich neer zal leggen. Celik noemt de resolutie van het Europarlement “doelloos, kortzichtig en zonder visie“.

Advertentie

Degenen die ons een boodschap af willen geven met deze resolutie in het Europarlement, moeten weten dat dit besluit de grensovergang naar Turkije bij Kapikule niet zal passeren. We zullen op geen enkele wijze gehoor geven aan deze boodschap,” aldus Celik.

Celik vervolgde zijn boodschap als volgt:
Ze hadden moeten overwegen hoe de samenwerking met een land dat is opgestaan tegen een couppoging georganiseerd had kunnen worden in het kader van democratie en rechtsstaat. In plaats daarvan, komen ze met een besluit dat de geschiedenis in zal gaan als een zeer slechte resolutie“.

Een meerderheid van Europarlementariërs wil dat de EU de toetredingsgesprekken met Turkije tijdelijk bevriest. In een resolutie waarover donderdag werd gestemd zeggen zij dat Turkije hoe dan ook ‘verankerd’ blijft aan de EU. Turkije zegt dat het besluit voortkomt uit een gebrek aan visie binnen de EU.

De resolutie is aangenomen met 479 stemmen voor, 37 stemmen tegen en 107 onthoudingen. De resolutie is niet juridisch bindend, omdat het Parlement geen formele rol heeft bij het bevriezen of opschorten van de EU-onderhandelingen, maar het slechts geïnformeerd dient te worden wanneer dit plaatsvindt.

Wil jij dat Turkije toetreedt tot de EU?

View Results

Laden ... Laden ...