Home Nieuws Turkije grootste en meest gulle gever van humanitaire hulp wereldwijd

Turkije grootste en meest gulle gever van humanitaire hulp wereldwijd

Volgens het “Global Humanitarian Assistance Report 2018” van Development Initiatives, een onafhankelijke organisatie dat zich focust op de statistieken achter armoedebestrijding en duurzame ontwikkelingshulp, is Turkije wereldwijd de grootste en meest gulle gever van humanitaire hulp.

Advertentie

Turkije spendeerde in 2017 wereldwijd ruim 8.1 miljard dollar aan humanitaire hulp en neemt daarmee bijna 30% van alle humanitaire hulp wereldwijd voor haar eigen rekening en streeft daarin landen voorbij zoals de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Turkije geeft meer uit dan alle EU-instellingen bij elkaar.

Na Turkije als meest gulle gever gaf Amerika in totaal 6.7 miljard dollar uit aan humanitaire hulp, gevolgd door Duitsland (3 miljard dollar), Verenigd Koninkrijk (2.2 miljard dollar) en de EU (2.2 miljard dollar).

Turkije is met een Bruto Binnenlands Product van 850 miljard dollar per jaar ook relatief de meest gulle gever van humanitaire hulp aan arme volkeren, in vergelijking met Amerika (17 biljoen dollar BBP), Duitsland (3.8 biljoen dollar BBP) en het Verenigd Koninkrijk (2.6 biljoen dollar BBP).

Turkije stond in 2013, 2014 en 2015 nog op de derde plaats in de lijst van landen die humanitaire hulp bieden, terwijl het in 2016 alleen Amerika nog niet had ingehaald. Turkije vangt daarnaast zo’n 3.6 miljoen vluchtelingen op die zijn gevlucht uit Syrië.