Home Nieuws Turkije grijpt in om 300 Oeigoeren uit handen van China te houden

Turkije grijpt in om 300 Oeigoeren uit handen van China te houden

Ten minste 300 Oeigoeren uit China zijn in Thailand aangehouden met valse paspoorten. Mocht het tot een veroordeling komen, dan wacht ze mogelijk de doodstraf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Turkije heeft stappen gezet om de Oeigoeren naar Turkije te halen.

Advertentie

In het geval dat de Oeigoeren niet naar Turkije worden gehaald, lopen ze het gevaar de doodstraf te krijgen of slachtoffers van mensenhandel of de orgaanhandel te worden. Dat meldt het World Uyghur Congress op haar website.

Met hun land ontnomen en vervolgd voor hun religieuze overtuigingen, hebben de Oeigoeren geen andere keuze dan hun toevlucht te zoeken in Turkije. Na de afgelopen dagen onder moeilijke omstandigheden in de Thaise bossen geleefd te hebben, hebben de 300 mensen uit Oost-Turkestan, die ontsnapten voor vervolging door China, hun toevlucht gezocht in Turkije.

De groep, waarvan de meesten van hen vrouwen en kinderen, werden aanvankelijk getransporteerd door mensenhandelaren in Thailand, op weg naar Turkije via Maleisië. De Thaise politie trof ze aan in de bossen, dorstig en hongerig. Als de Thaise politie bevestigen dat zij inderdaad Chinese burgers zijn, zullen de 300 Oeigoerse Turken terug naar China worden gestuurd. Dit betekent indirect dat ze aan hun dood of in de handen van mensenhandelaren zouden worden overgelaten. Het is reeds bevestigd dat de 300 over valse paspoorten zou beschikken.

Buitenlandse Zaken Turkije grijpt in
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Turkije heeft swift gehandeld bij het leggen van de eerste contacten met de Thaise regering en hebben de autoriteiten daar verzocht de Turkse Oeigoeren naar Turkije te sturen, waar ze adequaat zullen worden opgevangen. Minister President Davutoglu heeft uitgelegd dat hij nauw betrokken is bij deze zaak. Volgens informatie verkregen van Buitenlandse zaken, zullen de Oeigoeren binnen enkele dagen naar Turkije worden gebracht, indien er zich geen onverwachte bureaucratische problemen voordoen.

Zonder tussenkomst van Turkije, zouden de Oeigoeren door de Chinese overheid zijn geëxecuteerd. Dit vindt doorgaans plaats middels een vuurpeloton. Dit zou een tweede Boraltan tragedie zijn die plaats zou hebben.

Om te ontsnappen aan de Stalinistische vervolging hadden 146 Azeri Turken in 1944 hun toevlucht gezocht in Turkije. De Boraltan commandant had Ankara op de hoogte gesteld van de situatie en kreeg te horen de Turken over te leveren aan de Russen. De commandant van de grenspost gaf hierop opdracht om de Azeri’s over te leveren aan het Russisch leger, die hen door een vuurpeloton standrechtelijk executeerde op de Boraltan brug.

Uyghur Turks