Home Nieuws Turkije geeft Iraakse Koerden $ 200 miljoen financiële noodhulp

Turkije geeft Iraakse Koerden $ 200 miljoen financiële noodhulp

De autonome Koerdische regering in Irak heeft $ 200 miljoen financiële noodhulp ontvangen van Turkije nadat er al 24 dagen geen olie meer getransporteerd kon worden door de Kirkuk – Ceyhan oliepijplijn vanwege een bomaanslag door de terreurbeweging PKK.

Advertentie

Het geld uit Turkije is bedoeld voor de Koerdische regio in Irak die zwaar getroffen is doordat er al 24 dagen geen olie meer geëxporteerd kan worden.

Door het verlies van de belangrijkste inkomstenbron zit de regionale Koerdische regering in financieel zwaar weer. Op 16 februari werd de transport van olie stilgelegd nadat de terreurbeweging PKK een aanslag pleegde op de pijplijn in Turkije. De dagelijkse olietransporten van de Kirkuk olievelden naar Ceyhan van 600.000 vaten kunnen daardoor niet meer plaatsvinden.

De Iraakse Koerden veroordeelden de aanslag van de terreurbeweging PKK eerder in sterke bewoordingen. Zij vinden dat de PKK speelt met de broodwinning van Koerden.

Er is al enige tijd onvrede onder ambtenaren in noord-Irak, wiens salarissen al maanden niet betaald kunnen worden. De $ 200 miljoen financiële noodhulp uit Turkije zal hartelijk verwelkomd worden door hen.