Home Nieuws Turkije geeft 23.000 Ahiska Turken Turks burgerschap

Turkije geeft 23.000 Ahiska Turken Turks burgerschap

Turkije zal 23.000 Ahiska Turken Turks burgerschap geven. De Ahiska Turken komen oorspronkelijk uit de Kaukasus. Tijdens het Sovjet tijdperk waren zij geforceerd om te migreren.

Advertentie

Ziyatdin Kassanov van de Wereld Unie van Ahiska Turken (DATUB) heeft in de Kazaakse stad Almaty gezegd dat Turkije geweldige dingen heeft gedaan voor de Ahiska Turken: “Wij zijn erg tevreden.”

“23.000 Ahiska Turken die naar Turkije waren gekomen en er al meer dan 10 jaar leven, maar nog geen burgerschap of werkvergunningen hebben verkregen, krijgen nu het Turkse burgerschap aangeboden door de Turkse regering”.

Het proces van het distribueren van Turkse Identiteitsbewijzen is vorige maand al begonnen in opdracht van het Turks kabinet en de Turkse president Erdogan.

De Ahiska Turken werden in 1944 verdreven uit de Meskheti regio in Georgië door de toenmalige Sovjet-leider Joseph Stalin.

De Ahiska Turken hebben veel te maken gehad met discriminatie en schendingen van mensenrechten. De meerderheid van de Ahiska Turken hebben moeten vluchten tijdens het conflict in 2014 tussen het Oekraïens leger en pro-Rusland separatisten in oost-Oekraïne. Turkije heeft vrijwillig duizenden Ahiska Turken geholpen door ze toe te laten. Reeds 585 beschikken al over het Turks burgerschap. Volgens Kassanov zouden er rond de 80.000 Ahiska Turken leven in Turkije.