Home Nieuws Turkije gaat voormalig Ottomaans eiland “Poort naar Afrika” in volle glorie herstellen

Turkije gaat voormalig Ottomaans eiland “Poort naar Afrika” in volle glorie herstellen

Turkije gaat het strategisch gelegen voormalig Ottomaans eiland Sawakin bij Soedan in volle glorie herstellen. Dat maakte de Turkse president Erdogan dinsdag bekend tijdens zijn toer door het land.

Advertentie

Volgens Erdogan zijn hij en de Soedanese president het eens geworden over het al dan niet tijdelijk overdragen van het eiland aan Turkije om deze in voormalige glorie te herstellen. De Soedanese president Omar al-Bashir zou akkoord zijn gegaan met het verder onder handen nemen van het eiland door Turkije.

Turkije heeft reeds gebouwen met een historische waarde in ere hersteld, zoals de Hanafi en de Sjafi’i moskeeën en het grensgebouw. President Erdogan maakte tijdens zijn bezoek meteen van de gelegenheid gebruik en bad het middaggebed in de Hanafi moskee.

Het eiland Sawakin behoorde tot de 19e eeuw tot het Ottomaanse Rijk. President Erdogan zei over zijn overeenkomst met Bashir: “Als dit eiland voor een bepaalde termijn aan ons overgedragen wordt, dan zouden wij dit in voormalige glorie kunnen herstellen en doen herleven. Mijn broeder Omar al-Bashir heeft hier ja tegen gezegd. Weet u wat het betekent om dit weer op te bouwen en te doen herleven? We geven dit antwoord aan hen die dit met de grond gelijk hebben gemaakt. Jullie zijn hier gekomen om het hier met de grond gelijk te maken. Dat jullie het hier met de grond gelijk hebben gemaakt, betekent dat jullie onze baarden eraf hebben geschoren. Vergeet niet dat we dit weer dusdanig kunnen opbouwen en doen herleven, dat een afgeschoren baard veel sterker aangroeit, jullie zullen het aanschouwen,” zei hij.

Erdogan’s uitspraken tonen gelijkenissen met dat van de Ottomaanse Grootvizier Sokollu Mehmet Pasa die over het verlies van de Ottomaanse vloot bij de Slag om Lepanto zei: “Door het innemen van Cyprus, hebben we jullie arm eraf gehakt. Met jullie overwinning bij Lepanto hebben jullie slechts onze baard eraf geschoren. Een afgehakte arm groeit niet weer aan, terwijl een afgeschoren baard veel sterker teruggroeit”.

Turkije ondersteunt Soedan al sinds 2011 om het eiland een aanwinst te maken voor de toeristische sector. De Turkse organisatie TIKA heeft reeds meerdere historische gebouwen in voormalige glorie hersteld. Het eiland was honderden jaren geleden verbonden aan het Ottomaanse Rijk en werd door de Soedanezen vanwege het handels- en economisch belang de poort naar Afrika genoemd. Sawakin eiland was ooit de belangrijkste haven in het gebied en fungeerde ook als coordinatie-centrum tegen gevaren afkomstig van de zeeën rondom het Arabische schiereiland. Het eiland werd door Yavuz Sultan Selim in 1517 veroverd op Egypte en aan het Ottomaanse Rijk werd toegevoegd. Pas in 1882 ging het eiland met de Engelse bezetting van Egypte over op de Engelsen, waarna het in 1923, bij het Verdrag van Lausanne, over werd gedragen aan Egypte. Bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Soedan in 1956 werd ook Sawakin onderdeel van Soedan. Op en rondom het eiland leven nu nog zo’n 40.000 Soedanezen die vooral leven van de visvangst. Met de Turkse revival van het eiland wordt verwacht dat het weer zal herleven als toeristisch en handelscentrum.