Home Nieuws Turkije gaat vliegende auto CEZERI produceren

Turkije gaat vliegende auto CEZERI produceren

De technisch directeur van het Turkse bedrijf Baykar en de grondlegger van de Turkse onbemande drones Selcuk Bayraktar, heeft bekendgemaakt dat het bedrijf bezig is met het bouwen van een prototype van de eerste Turkse vliegende auto die vernoemd zal worden naar de islamitische geleerde CEZERI (Al-Jazira).

Advertentie

Bayraktar heeft aangekondigd dat de officiële presentatie van het prototype waarschijnlijk plaats zal vinden tijdens Teknofest in Istanbul dat plaats zal vinden tussen 17 en 22 september aanstaande.

De ontwikkeling van de vliegende auto, de software, het voortstuwingssysteem en de testfases gaan mogelijk nog jaren duren, maar via Twitter mogen volgers alvast reageren op voorgestelde ontwerpen van CEZERI.

Japan is al iets verder met de ontwikkeling van een vliegende auto en heeft eerder deze week al een testvlucht uitgevoerd.

Selcuk Bayraktar is de geestesvader van de Turkse bewapende en onbewapende en onbemande surveillance-drones. Turkije heeft zich dankzij de technologische stappen die zijn gemaakt in de afgelopen jaren, los kunnen maken van afhankelijkheid van het buitenland voor haar eigen defensiebehoeften. Jarenlang ving Turkije bot met betrekking tot inlichtingen, surveillance- en gewapende drones. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Turkije uit noodzaak haar eigen drones ontwikkelde en met succes. The Intercept publiceerde er een longread over getiteld “How Turkey Defied the U.S. and Became a Killer Drone Power“.

Selcuk Bayrakter op archiefbeeld (2005) probeert investeerders ervan te overtuigen dat Turkije haar eigen drones kan ontwikkelen en produceren.

Eerste levering S-400 luchtverdedigingssysteem aangekomen in Turkije