Home Nieuws Turkije gaat per direct 100.000 Rohingya-families voorzien van noodhulp

Turkije gaat per direct 100.000 Rohingya-families voorzien van noodhulp

Turkije heeft dinsdag aangekondigd dat het 100.000 Rohingya-families die zijn gevlucht naar Bangladesh gaat voorzien van noodhulp.

Advertentie

De Turkse president Erdogan sprak dinsdag met de Birmese leider Aung San Suu Kyi over de mensenrechtenschendingen van het Birmese leger en boeddhistische extremisten tegenover de moslimminderheid in het land.

Een deel van de Rohingya is door het geweld op de vlucht geslagen en probeert een veilige haven te vinden in Bangladesh. Erdogan heeft zijn zorgen uitgesproken over de toestand in Myanmar en gezegd dat het lot van de Rohingya de moslimlanden aangaat. De twee leiders bespraken ook hoe de Rohingya van noodhulp voorzien kon worden, met succes.

Woordvoerder Ibrahim Kalin kondigde aan dat de Turkse noodhulporganisatie TIKA noodhulp zal verlenen aan de Rohingya-moslims in Arakan.

Aanvankelijk zullen er aan de Rohingya’s die aanvallen in Maungtaw en Buthi Taungnaar zijn ontvlucht naar de bergachtige gebieden, noodhulp-pakketten worden uitgedeeld, bestaande uit basisvoedingsmiddelen zoals rijst, gedroogde vis en kleding,” zei Kalin. De noodhulp-pakketten zullen, tezamen met medicijnen en medische benodigdheden, worden uitgedeeld in militaire helikopters in samenwerking met de lokale overheden in Arakan,

Donderdag zal een delegatie met de minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en TIKA president Serdar Cam, persoonlijk noodhulp bezorgen aan Rohingya-moslims in vluchtelingenkampen bij Cox Bazaar in Bangladesh.

Geweld in Myanmar tegen de Rohingya-moslims door Myanmar en boeddhistische extremisten laaide eind augustus weer op. Volgens de VN is er sprake van massaverkrachtingen, massamoorden, verminkingen, onthoofdingen en ontvoeringen door Birmese veiligheidstroepen en boeddhistische extremisten.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu riep eerder het buurland Bangladesh op om de Rohingya-moslims uit Myanmar op te vangen en bood aan om alle kosten voor die opvang voor haar rekening te nemen. Cavusoglu vliegt woensdag naar Bangladesh waar hij de situatie van de Rohingya zal bespreken.