Home Nieuws Turkije zinspeelt op staken toetredingsonderhandelingen met EU

Turkije zinspeelt op staken toetredingsonderhandelingen met EU

Turkije gaat de toetredingsonderhandelingen met de EU mogelijk staken. Dat signaal gaf Mevlut Cavusoglu dinsdag op een veiligheidsbijeenkomst in Slovenië.

Advertentie

Cavusoglu die deelnam aan de bijeenkomst zei tijdens zijn toespraak over de couppoging van 15 juli en de relatie tussen Turkije en de Europese Unie: “De coupplegers hadden ook mijn woning tot doelwit, tijdens de meeting in Samsun hielden ze ons in de gaten vanuit onderzeeboten. Het Turkse volk ziet de twee maten waarmee men [in Europa] meet. We staan onder enorme druk van de Turkse bevolking om de toetredingsonderhandelingen met de EU te staken”.

Cavusoglu zei ook dat zijn collega’s in Nederland en Slowakije de eersten waren die hun steun uitspraken en Turkije sterkte wensten na de couppoging. “Andere ministers van Buitenlandse Zaken vroegen naar de gearresteerde verdachten in plaats van naar onze gezondheid. Mijn Nederlandse en Slowaakse collega’s wensten ons als eersten sterkte toe en spraken hun medeleven uit,” zei Cavusoglu over de houding van de EU naar Turkije.

“Bondgenoten in het westen die tegen ons zeiden dat we na het vliegtuigincident de relaties met Rusland weer dienden te normaliseren, zeggen nu tegen ons dat we niet te innig moeten worden met Rusland,” vervolgde Cavusoglu over de Turkse diplomatieke betrekkingen met de EU en Rusland.

Secretaris-Generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, die Turkije naar eigen zeggen nog steeds als een belangrijke bondgenoot ziet, gaat aan het einde van deze week een bezoek brengen aan Turkije, waar hij ontmoetingen zal hebben met de Turkse president Erdogan en premier Binali Yildirim.

Wil jij dat Turkije toetreedt tot de EU?

View Results

Laden ... Laden ...