Home Economie Turkije gaat eigen vliegtuig produceren

Turkije gaat eigen vliegtuig produceren

De Turkse regering heeft een nationaal vliegtuigbouwproject gelanceerd met de titel “O GÖKYÜZÜNDE BİR TÜRK!” (Een Turk aan de hemel) met jets volledig ontworpen en gebouwd door Turkse ingenieurs. Het eerste toestel zal in 2019 in de lucht zijn.

Advertentie

“Het eerste vliegtuig zal in het frame van het Dornier 328 model worden gebouwd en zal beginnen te vliegen in 2019,” zei minister-president Ahmet Davutoğlu bij de lanceringsceremonie in Istanbul op 27 mei.

“Het ontwerp van de 628-model vliegtuig zal in 2020 worden afgerond en de eerste 628-vluchten zullen in 2023 plaatsvinden”, voegde hij eraan toe.

De vliegtuigen zullen niet alleen worden gebruikt als passagiersvliegtuigen maar ook als militair transportvliegtuig, VIP vliegtuigen en lucht ambulances, zei hij.

“Als een opkomend land is Turkije erg laat geweest bij het ontwikkelen van zijn eigen defensie-industrie. We hebben langzaam gehandeld en zijn decennia achterop geraakt,” voegde hij eraan toe.

Hij zei dat Turkije een land zal worden dat niet langer wapens, vliegtuigen, treinen en technologie in zal kopen.

Het Dornier 328 model, dat wordt gebruikt in andere landen, heeft een capaciteit van 32 passagiers. Met behulp van dit model, zal Turkije het 628-model tot 2023 met een capaciteit van 60-70 passagiers ontwikkelen. Het Ministerie van Verkeer en de onderminister van de Defensie Industrie zullen het project uitvoeren.

De hoofdaannemer van het project zal STM Defense Technologies worden, die een overeenkomst hebben met het in de VS gevestigde Sierra Nevada Corp (SNC) om het toestel te ontwikkelen.

De begeleidende systemen van het eerste vliegtuig met een capaciteit van 32 passagiers zal worden geproduceerd door de Turkse TAI, Aselsan, TEI, Havelsan, THY Technic, Alp Aviation, Kale Aviation, TCI, TSI en anderen onder leiding van STM.

De straalmotor model van het vliegtuig gaat TRJ-628 heten en de turboprop motor model gaat de naam TR-628 dragen.