Home Nieuws Turkije: Frankrijk speelt een gevaarlijk spel in Libië

Turkije: Frankrijk speelt een gevaarlijk spel in Libië

Turkije heeft dinsdag hard uitgehaald naar Frankrijk na opmerkingen van de Franse president Macron. Macron beschuldigde Turkije ervan een gevaarlijk spel te spelen in Libië. Turkije is in tegenstelling tot Frankrijk op uitnodiging van de Libische regering in het land. Terwijl Frankrijk samen met Rusland en een drietal Arabische dictaturen de regering van Libië omver proberen te werpen om daar een militaire junta te installeren.

Woordvoerder Hami Aksoy van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Macron bij zichzelf te rade dien te gaan. De problemen in Libië zijn veroorzaakt door de terreur van krijgsheer Haftar, die al vele jaren steun geniet van het Macron-regime. Turkije herinnert Macron eraan dat Haftar zowel in Moskou als in Berlijn wegliep van het ondertekenen van een staakt-het-vuren in Libië. De reden daarvoor is dat Haftar, gesteund door een eindeloze stroom wapens en huurlingen uit het buitenland, dacht dat hij de regering van Tripoli omver kon lopen.

Advertentie
Frankrijk steunt de gewelddadige militieleider Haftar tegen de legitieme regering van Libië, die om militaire hulp vroeg aan Turkije. Een overzicht door ClashReport (Twitter).

Libië vroeg Turkije om hulp

Eind 2019 dreigde Tripoli om te vallen. De Libische regering diende daarop formeel een verzoek in voor militaire steun van Turkije. Na goedkeuring van het Turks parlement, duurde het slechts enkele maanden voordat de belegering van Tripoli werd doorbroken en de milities van Haftar uiteen werden geslagen met behulp van Turkse drones en militaire adviseurs. Turkije laakt de houding van Frankrijk, wiens bondgenoten in Libië verantwoordelijk zijn voor massagraven en oorlogsmisdaden tegen burgers, zoals het collectief bombarderen van woonwijken in Tripoli. “Frankrijk heeft een groot aandeel in het storten van Libië in chaos door jarenlange steun aan illegale groepen. In dat opzicht speelt Frankrijk eigenlijk een gevaarlijk spel in Libië,” aldus Aksoy.

Turkije benadrukt bovendien bij monde van Aksoy dat Macron met valse beschuldigingen de waarheid probeert toe te dekken en dat het Libische volk nooit zal vergeten dat Frankrijk handelt uit egoïsme en de belangen van haar handlangers. Frankrijk zou zich juist moeten inzetten om de oorlogsmisdaden in het land, inclusief de massagraven in Tarhouna, op te helderen die door de bondgenoten van Frankrijk zijn gepleegd tegen burgers.

Frankrijk steunt samen met Rusland en Arabische dictaturen Egypte, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de voormalige CIA-stroman en terroristische militieleider Khalifa Haftar. Frankrijk heeft belangen bij het omverwerpen van de legitieme Libische regering in Tripoli en het vestigen van een militaire junta in het land. Het Macron-regime misbruikt voor het bewerkstelligen van die agenda haar positie binnen zowel de NAVO, die Macron hersendood noemt, als de EU. Ook het Franse persbureau AFP werd de voorbije weken gebruikt om nepnieuws de wereld in te helpen over een confrontatie tussen Turkse en Franse marineschepen.

Turkije roept het Macron-regime op om een eind te maken aan haar destructieve agenda in Libië, Syrië en de Oostelijke Mediterrane Zee en het gebruiken van reeds gevestigde kanalen van dialoog.