Home Nieuws Turkije en VS kondigen tijdelijke staking operatie Vredesbron aan in Syrië

Turkije en VS kondigen tijdelijke staking operatie Vredesbron aan in Syrië

Turkije en de VS zijn vanavond overeengekomen dat Operatie Vredesbron tijdelijk wordt gestaakt in noord-Syrië. Turkije begon op 9 oktober 2019 een interventie in noord-Syrië tegen de terreurbeweging PKK. De tijdelijke staking van de operatie zal in eerste instantie 120 uur duren, waarin de YPG alle gebieden in de Safe Zone verlaat en haar zware wapens inlevert. Donald Trump bedankte de Turkse president Erdogan voor de deal en voor redden van vele mensenlevens.

Advertentie

Het gesprek tussen Turkije en de VS duurde langer dan vier uur en vond plaats onder de supervisie van de Turkse president Erdogan. Turkije en Amerika komen nu overeen dat de YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, zich terugtrekt uit de door Turkije voorgestelde Safe Zone en dat YPG alle zware wapens inlevert.

Ook zullen de twee landen nauw samenwerken om de Safe Zone op te zetten en de deal intact te houden. Turkije zal de zorg dragen over burgers in de Safe Zone en alle voorgestelde en aanstaande Amerikaanse sancties in verband met de interventie zullen worden geannuleerd. De YPG krijgt vervolgens 120 uur om de Safe Zone te verlaten. Turkije heeft volgens een regeringsfunctionaris exact gekregen wat het voor ogen had.

De Turkse president Erdogan zei gisteren nog dat de YPG de wapens moet neerleggen en de Safe Zone dient te verlaten.

De Amerikaanse president Trump bedankt de Turkse president Erdogan en schrijft op Twitter: “Great news out of Turkey. News Conference shortly with @VP and @SecPompeo. Thank you to
@RTErdogan. Millions of lives will be saved!

In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken van een staakt-het-vuren, dit is gecorrigeerd door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, omdat een staakt-het-vuren overeen wordt gekomen door twee landen en niet tussen een land en een terroristische beweging. Cavusoglu zegt dat Turkije Operatie Vredesbron gestart is omdat de PKK zich niet terugtrok uit de grensgebieden met Turkije en dat het hier gaat om een tijdige staking van de operatie. Indien de PKK zich niet binnen 120 uur terugtrekt uit de voorgestelde Safe Zone van 32 kilometer, tot de M4 snelweg, zal de Turkse operatie worden voortgezet.