Home Nieuws Turkije voorkomt nakende massaslachting in Idlib, Syrië

Turkije voorkomt nakende massaslachting in Idlib, Syrië

Turkije en Rusland zijn maandag gedemilitariseerde zones in Idlib, Syrië, overeengekomen waar beide landen zullen patrouilleren. Daarmee zijn een nakende massaslachting in het gebied en de daarop volgende humanitaire rampeffecten ternauwernood voorkomen. Turkije stuurde de afgelopen dagen versterkingen naar de observatieposten in de regio om een grondoffensief van Assad te ontmoedigen. Met de overeenkomst zullen ‘radicale groepen’ uit de gedemilitariseerde zones verdwijnen, maar zullen oppositiegroepen blijven.

Advertentie

Idlib

In Idlib, een gebied ter grootte van de provincie Friesland, zitten momenteel meer dan 3 miljoen mensen, tussen tal van strijdgroepen, omgeven door observatieposten van het Turks leger die daar zijn geplaatst als onderdeel van een eerdere de-escalatieovereenkomst met Rusland en Iran.

Turkije, Iran en Rusland kwamen al eens in 2017 bijeen om de-escalatiezones te vestigen in Syrië en nogmaals in april 2018, waar ze overeenkwamen dat Syrië niet herverdeeld zal worden op wensen van derde landen die daar baat bij hebben.

Terreurbewegingen PKK en DAESH

President Erdogan zei toen dat het van cruciaal belang is om gelijke afstand te bewaren tot alle terroristische groeperingen om de territoriale integriteit van Syrië te behouden. Het is volgens de Turkse president belangrijk om alle terreurgroepen uit te sluiten die niet alleen Syrië bedreigen, maar ook alle omliggende landen, omdat de PKK of DAESH beiden hetzelfde nut dienen en niet bij zullen dragen aan een duurzame vrede in de regio.

De nieuw overeengekomen gedemilitariseerde zones in Idlib moeten de troepen van het Assad-regime en de oppositie-strijdgroepen uit elkaar houden. Turkse en Russische troepen zullen patrouilleren in de zone, die zo’n 15 tot 20 km breed moet worden.

Volgens een verklaring van de Russische president is overeengekomen dat alle radicale groepen met hun zware wapens zich terugtrekken uit de gedemilitariseerde zone die op 15 oktober van kracht zal gaan.