Home Nieuws Turkije en Rusland roepen op tot staakt-het-vuren in Libië

Turkije en Rusland roepen op tot staakt-het-vuren in Libië

Ankara en Moskou roepen woensdag in Turkije de strijdende partijen in Libië op tot een staakt-het-vuren. Het staakt-het-vuren zou in moeten gaan op 0:00 uur op 12 januari aanstaande. 

Advertentie

In een gezamenlijke verklaring roepen de Turkse president Erdogan en de Russische president Putin de strijdende partijen in Libië op om de strijd te staken, de situatie te stabiliseren en terug te keren naar een normalisering van het dagelijks leven in Tripoli en andere steden.

We roepen alle partijen in Libië onmiddellijk op om bijeen te komen aan de onderhandelingstafel. We zijn er zeker van dat de Libiërs onafhankelijk kunnen besluiten over hun eigen toekomst in hun vaderland in het framewerk van een landelijke dialoog rekening houdend met de belangen van alle burgers,” aldus de verklaring.

De Russische president Putin en de Turkse president Erdogan waren vandaag bijeen in Istanbul voor de inauguratie van de TurkStream gaspijpleiding die Europese landen van Russisch gas voorziet sinds begin dit jaar. Of de oproep veel effect gaat hebben, blijft nog maar de vraag. Rusland en Turkije staan in Libië namelijk recht tegenover elkaar.

Libië verzocht Turkije eerder om militaire hulp, omdat ze niet meer zelfstandig in staat is om het hoofd te bieden tegen de oorlogsbaron Haftar, die de steun heeft van de Egyptische dictator Sisi, en landen zoals Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, huurlingen uit Soedan en Rusland via het private huurlingenleger Wagner. Ook Griekenland staat aan de zijde van Haftar, omdat het samen met Egypte en Israël een pijpleiding wil leggen door de Mediterrane Zee. Haftar beheerst inmiddels grote delen van dunbevolkt Libië, maar heeft zijn zinnen gezet op Tripoli waar de officiële regering van Libië zetelt. Deze week heeft Haftar de kustplaats Sirte zonder veel moeite bezet, met name door hulp van deserteurs van de 604e bataljon bestaande uit Madkhali salafisten. Madkhali salafisten oefenen invloed uit middels Fatwa’s uit Saudi Arabië en overtuigen hun aanhangers ervan dat wie strijdt tegen Haftar tegen de bevelen van Allah ingaat. Bij de bezetting van Sirte speelden Russische Wagner huurlingen ook een belangrijke rol.

Turkije sloot onlangs een bilaterale overeenkomst met de door de VN erkende regering van Libië waarin Exclusieve Economische Zones in de Mediterrane Zee tussen beide landen worden bepaald. Dit tegen het zere been van Egypte, Griekenland, Frankrijk en Israël. Haftar heeft al aangekondigd dat hij de overeenkomst nietig zal verklaren, zodra hij de macht grijpt, maar dit lijkt juridisch een onmogelijkheid, omdat de bilaterale overeenkomst alleen gewijzigd kan worden met wederzijdse instemming. Het Turks parlement heeft begin dit jaar gestemd voor troepeninzet in Libië. President Erdogan gaf in een interview deze week aan dat de eerste Turkse militairen reeds in Tripoli zijn gearriveerd en dat het primaire doel nu het afdwingen van een staakt-het-vuren is. Met de invloed van Rusland op Haftar hoopt Turkije nu de vrede in Tripoli zonder militair ingrijpen te forceren.

Europa gaat gas via Turkije afnemen met TurkStream