Home Nieuws Turkije en Rusland kondigen historische deal Syrië aan

Turkije en Rusland kondigen historische deal Syrië aan

Tijdens een gezamenlijke persconferentie dinsdagavond in Sotsji, hebben de Turkse president Erdogan en de Russische president Putin een historische overeenkomst aangekondigd. De aankondiging komt na onderhandelingen tussen beide leiders die zes uur lang hebben geduurd. Rusland komt Turkije onder andere tegemoet in het verwijderen van de terroristische organisatie PKK van de Turkse grens. De stap komt daags na een overeenkomst met de Amerikanen over het pauzeren van de interventie in noordoost Syrië tegen de terreurbeweging PKK. Dat ultimatum van 150 uur, waarbinnen de PKK de Operatie Vredesbron-gebieden moet verlaten, loopt vanavond af. Turkije heeft al aangekondigd dat het de operaties hervat, als de PKK nog aanwezig is in het gebied.

Advertentie

In de overeenkomst, waarin tien punten zijn overeengekomen, zeggen beide landen dat ze zich in zullen spannen voor de politieke en territoriale eenheid en soevereiniteit van Syrië en het beschermen van de nationale veiligheidsbelangen van Turkije. Ook zeggen beide partijen toe dat ze vastberaden zijn om alle vormen van terrorisme te bestrijden en geen ruimte te laten voor separatistische agenda’s.

Turkije en Rusland zijn overeengekomen dat de status quo in het gebied van Operatie Vredesbron tussen Tal Abyad en Ras Al Ayn zal worden gehandhaafd tot een diepte van 32 kilometer, tot de belangrijkste transportader in Noord-Syrië, de M4 snelweg. Ook is het Verdrag van Adana weer op tafel, dat in 1998 werd gesloten tussen Turkije en Syrië, toen Turkije dreigde met militair ingrijpen omdat Syrië ruimte gaf aan PKK-kampen en een toevluchtsoord werd voor PKK-leider Abdullah Öcalan. Op grond van dat bilaterale verdrag zal Syrië geen ruimte bieden aan activiteiten die de veiligheid en stabiliteit van Turkije in gevaar brengt en geen activiteiten van de terreurbeweging PKK toestaan.

Ook voor het vrijwillig en veilig terug laten keren van Syrische vluchtelingen zijn beiden landen overeengekomen dit te zullen faciliteren en zich in te zullen zetten voor een blijvende politieke oplossing voor Syrië in het kader van de Astana-onderhandelingen en de werkzaamheden van het Grondwettelijk Comité.

De volledige afspraken op een rijtje:

Turkije en VS kondigen tijdelijke staking operatie Vredesbron aan in Syrië