Home Nieuws Turkije en Nederland herstellen diplomatieke breuk

Turkije en Nederland herstellen diplomatieke breuk

Turkije en Nederland hebben besloten om de onderlinge diplomatieke banden, na een lange tijd van crisis, te herstellen. Turkije vroeg in maart 2017 aan de Nederlandse ambassadeur, die op dat moment niet in Turkije was, niet terug te keren naar zijn post. Dit naar aanleiding van de diplomatieke crisis nadat het Nederlands kabinet geen landingsrechten verleende aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en er door de autoriteiten jacht werd gemaakt op de toenmalige Turkse minister van gezinszaken, Fatma Betul Sayan Kaya. Nederland trok formeel pas in februari 2018 haar ambassadeur terug uit Turkije.

Advertentie

Concreet houdt deze stap in dat de Turkse ambassadeur weer naar Den Haag terugkeert en de Nederlandse ambassadeur naar Ankara gaat. Beide landen brachten daarover een verklaring naar buiten vandaag.

Ambtgenoten Cavusoglu en Blok ontmoetten elkaar tijdens de NAVO-top op 11 juli in Brussel. Hoewel ze de patstelling over de gebeurtenissen in maart 2017 niet konden doorbreken, besloten ze wel dat het belangrijk was om de diplomatieke relatie, die al 400 jaar bestaan, te herstellen.

Stef Blok, die nu onder vuur ligt, vanwege opmerkingen over de multiculturele samenleving tijdens een besloten bijeenkomst, zal in augustus of in september een bezoek brengen aan Turkije. Volgens een verklaring hebben geen van de landen excuses aan elkaar aangeboden voor de gebeurtenissen, terwijl beide landen destijds wel excuses van elkaar eisten. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken nam zijn collega het initiatief om de betrekkingen te herstellen door een brief te schrijven waarin de wens werd geuit om de diplomatieke banden te herstellen.