Home Nieuws Turkije en Griekenland aan tafel om geschillen op te lossen

Turkije en Griekenland aan tafel om geschillen op te lossen

Turkije Griekenland

Turkije en Griekenland hebben vandaag verkennende gesprekken gevoerd om een opzet te maken voor het oplossen van de geschillen tussen beide landen. Gesprekken van deze aard zijn voor het laatst in 2016 gehouden.

Turkije vaardigde op 11 januari een officiële uitnodiging uit aan Griekenland om verkennende gesprekken te voeren. Een teken van goede wil, om te laten zien dat Turkije voor de dialoog is. De Griekse premier Mitsotakis nam de uitnodiging aan en vaardige voor vandaag een Griekse delegatie af naar Istanbul. De gesprekken werden namens Turkije en Griekenland respectievelijk gevoerd door de Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken Sedat Önal en de Griekse diplomaat Pavlos Apostolidis. Turkije is voorstander van dialoog, samenwerking en een rechtvaardige oplossing. Het is de wens van Turkije dat alle geschillen worden besproken. Verdere details van het gesprek die om 13.00 uur eindigde zijn nog niet bekendgemaakt, maar verwacht wordt dat relaties tussen beide landen ook de betrekkingen met de Europese Unie zullen helpen verbeteren.

Advertentie

Beide landen spreken al sinds maart 2002 met elkaar over het vinden van een rechtvaardige en duurzame oplossing voor Exclusieve Economische Zones in de Oostelijke Mediterrane Zee en boorrechten in de regio. De EU heeft de positieve ontwikkelingen tussen beide landen bij monde van Charles Michel verwelkomt.

Geschillen

De spanningen tussen beide landen zijn gebaseerd op tal van issues, zoals de maximalistische Griekse territoriale claims in de Oostelijke Mediterrane Zee, de dreiging om territoriale wateren rondom de Egeïsche Zee te verhogen naar 12 nautische mijlen, waarmee de Egeïsche Zee potdicht wordt gegooid, de rechten van de Turkse minderheid in West-Thracië en bijvoorbeeld het chanteren van de EU door zowel Zuid-Cyprus als Griekenland om Turkije te sanctioneren.