Home Nieuws Turkije en Duitsland drinken weer thee met elkaar

Turkije en Duitsland drinken weer thee met elkaar

De foto waarop de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel Turkse thee inschenkt voor zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu werd flink gedeeld op sociale media. De twee spraken elkaar niet meer sinds de betrekkingen tussen beide landen zijn bekoeld. Vandaag kwamen ze bijeen in Goslar voor een strategische bespreking.

Zaterdag kwamen beide top-diplomaten bijeen in Goslar Nedersaksen waar ze een start hebben gemaakt voor het herstellen van de banden tussen de landen.

Volgens Gabriel willen beide partijen ondanks lastige bilaterale onderwerpen een gemeenschappelijke basis vinden om weer vertrouwen op te bouwen en de strategische alliantie tussen beide landen te versterken. De eerste tastbare stap die volgt op de bijeenkomst is het nieuw leven inblazen van de Turks-Duitse economische commissie.

Duitsland en Turkije vielen uit de gratie bij elkaar, vanwege spanningen na de couppoging in Turkije. Turkije zegt dat Duitsland de terreurbeweging PKK en FETÖ-coupplegers steunt. Terwijl Duitsland vindt dat de Turks-Duitse Deniz Yucel onterecht is gevangengezet voor terreurpropaganda. Yucel trok naar een kamp van de terreurgroep PKK waar hij sprak met één van de leiders.

Gabriel wees bij de ontmoeting op de historische banden die de twee landen met elkaar hebben en de rol die Turkse gastarbeiders hebben gespeeld bij de opbouw van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Ook wees Gabriel op de gastvrijheid van Turkije die Duitse vluchtelingen opnam tijdens het Nazi-tijdperk en sprak hij over de miljoenen Turken die in Duitsland wonen.

Cavusoglu en Gabriel geloven er beiden in dat de relaties hersteld kunnen worden als beide partijen bereid zijn om stappen te zetten en de dialoog aan te gaan.