Home Nieuws Turkije en China gaan hightech Boor ontwikkelen, waarvan 72% wereldvoorraad in Turkije...

Turkije en China gaan hightech Boor ontwikkelen, waarvan 72% wereldvoorraad in Turkije ligt

Turkije en China gaan gezamenlijk een hightech faciliteit opzetten voor de productie van Boorcarbide, één van ‘s werelds meest waardevolle metalen in de defensie-industrie. Beide landen tekenden een memorandum van overeenstemming voor het opzetten van een gezamenlijke faciliteit.

Advertentie

Het staatsmijnbedrijf Eti Maden en het Chinese Dalian Jinma, een wereldleider in boor technologie, hebben gisteren een memorandum van overeenstemming getekend om een hightech boorcarbide productiefaciliteit te vestigen in Balikesir aan de Westkust van Turkije.

Volgens energieminister Berat Albayrak is boorcarbide meer dan 2.000 keer meer waard dan normale boor. “Een ton boor is ongeveer $200 waard, maar wanneer het is verwerkt tot een hightech product, dan is de waarde bijna $400.000,” aldus Albayrak.

Ook onderdeel van het memorandum is de technologieoverdracht van de Chinezen aan Turkije. Naast Boorcarbide wordt er ook gewerkt aan toepassingen van ferroboor en boornitril, die worden omgezet in hightechproducten voor het produceren van hoogwaardig staal.

Turkije bezit 72% tot 80% van alle Boorreserves op aarde, waarvan de toepassingsmogelijkheden nog niet volledig zijn ontdekt. Boor kan gebruikt worden als brandstof voor de ruimtevaart, maar ook in de nucleaire technologieën, in de defensie-industrie, als brandstof voor straalmotoren en raketten, in de zeep- en wasmiddelenindustrie, in de soldeer-industrie, in de fotografie, glasvezelindustrie, in de papierindustrie en talloze andere toepassingen.

Boor wordt in de defensie-industrie gebruikt als bepantsering in tanks en kogelvrije vesten en heeft na diamant de sterkste hardheid met 9.5 op de schaal van Mohs.

Het Turkse staatsbedrijf Eti Maden is de wereldleider in Boorproductie en heeft in 2017 2.2 miljoen ton boor verkocht, zo’n 57% van de wereldmarkt en goed voor $440 miljoen. Als Turkije de slag kan maken dat het eenzelfde hoeveelheid Boorcarbide in plaats van ruwe Boor verkoopt, dan zou dat goed zijn voor een omzet van $880 miljard, evenveel als het huidige Bruto Binnenlands Product van Turkije.

Ter vergelijking: de wereldwijde olie-export bedroeg in 2017 $841.1 miljoen.