Home Nieuws Turkije en bondgenoten bijeen om 99 jaar Çanakkale te herdenken

Turkije en bondgenoten bijeen om 99 jaar Çanakkale te herdenken

Photo DHA

Turkije markeerde vandaag de 99e jaargang van de grondoorlog in de Dardanel-campagne. Dit vond plaats in de noordwestelijke provincie van Çanakkale met ceremonies op 24 april, door alle soldaten te herdenken die gevallen zijn op de slagvelden. Officials met een hoge rang en buitenlandse vertegenwoordigers uit 32 landen woonden de herdenkingsplechtigheden bij, gehouden bij het Martelarenmonument in het Çanakkale nationaal park. Men sprak over het verspreiden van de vredesboodschap, 99 jaar na de strijd.

Advertentie

Ook Syrische interim-regering in ballingschap bij de herdenking
Minister van Defensie Ismet Yilmaz, de Gouverneur van Canakkale Ahmet Çinar en een verscheiden palet aan Turkse generaals waren onder de aanwezigen, tezamen met de Gouverneur Generaal van Nieuw Zeeland Jerry Mateparae, de Australische secretaris voor veteranenzaken Michael Ronaldson en de Minister President van de Syrische Interim Regering Ahmed Tomeh van de Syrische Nationale Regering van Eenheid in ballingschap.

Monument om gruwelen van de oorlog niet te vergeten
Het bericht van de Turkse President Abdullah Gül, werd getoond op een scherm dat opgezet was voor deze herdenkingsbijeenkomst.
“Een sterke vriendschap is ontstaan uit een trieste geschiedenis. Het is aan ons de taak om de permanente vrede in de wereld te bewaken,” zei Gül.
Brigadier Generaal Ismail Gürgen sprak namens het Turkse leger “Çanakkale is een monument voor de mensheid om hen te herinneren aan de gruwelen van oorlog”, daarbij benadrukkend dat er aan beide zijden meer dan 500.000 mensen zijn gestorven.

Tijd voor een nieuwe oorlog
Generaal Elrick Irastorza van Frankrijk, sprak ook tijdens de ceremonie en zei “Wij die hier bijeen zijn gekomen is een getuigenis van het feit, dat we als oude vijanden een lange weg hebben bewandeld om hier nu als geallieerden te staan. Vrede tussen naties is alleen mogelijk als we een ander soort oorlog voeren. Een oorlog tegen haat, angst van anderen en angst van verschillen.”