Home Nieuws Turkije eist vrijlating ontvoerde Turken, zware repercussies als militie Haftar geen gehoor...

Turkije eist vrijlating ontvoerde Turken, zware repercussies als militie Haftar geen gehoor geeft

Turkije heeft de ontvoering van zes Turkse staatsburgers door de illegale militie van de Libische warlord Khalifa Haftar veroordeeld in strenge bewoordingen. Als de Turkse burgers niet worden vrijgelaten zal Turkije de militie van Haftar als legitiem militair doelwit beschouwen.

Advertentie

Haftar en zijn militie LNA controleren de Oostelijke Libische steden Tobruk en Benghazi en waren tot voor kort, met steun van het Saudisch regime, de Verenigde Arabische Emiraten en de militaire dictatuur Egypte, bezig aan een opmars om de legitieme regering in Tripoli omver te werpen en de strategisch gelegen steden Misrata en Sirte in handen te krijgen.

Turkije greep eerder dit jaar in en stuurde militaire steun aan de legitieme regering van Libië, waaronder materieel, maar verzorgde ook trainingen voor militairen van het Libisch leger. Door het ingrijpen van Turkije faalde het plan van Haftar en zijn handlangers om de regering van Tripoli omver te werpen. Na een vernederende nederlaag in Giryan eerder deze week, dat als bevoorradingscentrum wordt gebruikt door Haftar voor aanvallen op Tripoli, uitte zijn woordvoerder al bedreigingen aan het adres van Turkije en zei dat Turkse entiteiten en burgers een tot legitiem doelwit worden verklaard. Bij de nederlaag in Giryan werden peperdure Amerikaanse Javelins en ander materieel in beslag genomen. De vier Javelins die in beslag werden genomen kosten 170.000 dollar per stuk en en werden in 2008 aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verkocht door de VS. De transfer van deze wapens van de VAE aan Haftar is in strijd met de Amerikaanse koopovereenkomst en in strijd met het wapenembargo van de Verenigde Naties.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat het kennis heeft genomen van de ontvoering van 6 Turkse burgers en eist van de illegale militie van Haftar dat deze burgers vrij worden gelaten. Indien hier geen gehoor aan wordt gegeven zal Turkije de bende van Haftar beschouwen als een legitiem militair doelwit.

De militie van Haftar probeert sinds 2014 de door de VN-veiligheidsraad unaniem erkende Libische regering omver te werpen. Zijn militie wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, het regime in Saudi Arabië en Egypte. Haftar was een vertrouweling van Khaddafi tot deze in 1987 samen met 600 van zijn strijders krijgsgevangene werd gemaakt in Tsjaad en uit de gratie raakte bij Khaddafi. Khaddafi eiste van Tsjaad dat Haftar werd uitgeleverd, maar de Amerikanen regelden dat hij en zijn mannen naar Zaïre werden overgevlogen. In 1988 richtte Haftar de militaire vleugel op van National Front for the Salvation of Libya (NFSL), de door de VS en de CIA gesteunde militie Libyan National Army (LNA). Hafter werd uitgewezen door Zaire toen het geen genoegen meer nam met de betalingen van de Amerikanen en kreeg samen met 300 van zijn vertrouwelingen asiel in de VS, waar hij de CIA assisteerde bij meerdere pogingen om Khaddafi te vermoorden. In 1996 keerde hij nog eens terug naar Libië om Khaddafi omver te werpen, maar hij faalde en keerde met hangende pootjes weer terug naar de VS. In 2011 dook CIA-man Haftar weer op in Libië, dit keer om de georkestreerde opstand tegen Khaddafi te leiden. Na de NAVO-interventie in Libië en de daaropvolgende buitengerechtelijke moord op Khaddafi verdween Haftar uit beeld. Tot 2014, toen hij terugkeerde om het dit keer op te nemen tegen de legitieme regering van Libië. In plaats van directe CIA-steun ontvangen hij en zijn militie nu steun van de militaire junta in Egypte, de regimes in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland.

Libyan Civil War.svg
By Ali Zifan (vectorized map) – Derived from Template:Libyan Civil War detailed map, CC BY-SA 4.0, Link

Vorig artikelTurkse vrouwen naar Rotterdam voor EK rolstoelbasketbal
Volgend artikelEnthousiaste fans onthalen Turks basketbalteam in Rotterdam