Home Nieuws Turkije doorbreekt stilte en veroordeelt China voor mensenrechtenschendingen Oeigoeren

Turkije doorbreekt stilte en veroordeelt China voor mensenrechtenschendingen Oeigoeren

Foto - archief: demonstratie Amsterdam 2014

Turkije heeft de onmenselijke behandeling van Oeigoeren veroordeeld en roept China op om de fundamentele mensenrechten van Oeigoer Turken te respecteren en concentratiekampen te sluiten. Turkije verbreekt daarmee een lange stilte over de mensenrechtenschendingen in Oost-Turkestan. Critici van de Turkse regering meenden dat Turkije stil was om haar economische banden met China niet aan te tasten. Turkije wordt daarmee het eerste overwegend islamitisch land dat mensenrechten voor handelsbelangen met China zet.

Advertentie

Het systematische assimilatie-beleid van Oeigoer Turken in China is een grote schande voor de mensheid. Het is niet langer een geheim dat meer dan een miljoen Oeigoer-Turken, te maken hebben met willekeurige arrestaties en marteling en politieke brainwashing moeten ondergaan in concentratiekampen en gevangenissen. Oeigoeren die niet in kampen worden vastgehouden, staan ook onder grote druk. Onze burgers met een Oeigoerse achtergrond kunnen geen contact leggen met hun familieleden in de regio,” aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Turkije wil dat China de fundamentele mensenrechten van Oeigoer-Turken respecteert en de concentratiekampen sluit. Ook roept Turkije de internationale gemeenschap op om de menselijke tragedie in Oost-Turkestan (Xinjiang), waar zo’n tien miljoen Oeigoer-Turken wonen, te beëindigen. De Turkse reactie kan beschouwd worden als een overwinning voor het maatschappelijk middenveld in Turkije, dat de regering effectief dwong om haar stilte te doorbreken.

Deze week kwam het verhaal naar buiten dat de Oeigoerse dichter en muzikant Abdurehim Heyit is overleden in het tweede jaar van een celstraf van acht jaar. Heyit zou in Chinese gevangenschap zijn mishandeld tot de dood. China spreekt dat tegen en publiceerde maandag een video met een teken van leven van Abdurehim Heyit, die zegt in goede gezondheid te verkeren.

China vindt de Turkse commentaren ‘Volledig onacceptabel‘ en rechtvaardigt het beleid van gevangenschap en geforceerde assimilatie met het argument dat het tegen terreur en ‘extremisme’ strijdt. Onder de rigoureuze ‘maatregelen’ die genomen worden door China, mogen mannen bijvoorbeeld geen baard laten staan of vrouwen geen hoofddoek dragen.