Home Nieuws Turkije doodt meer dan 2.500 militieleden Assad-regime

Turkije doodt meer dan 2.500 militieleden Assad-regime

Na een intensieve militaire campagne in Idlib tegen de milities van het Assad-regime, zijn tot nu toe al meer dan 2.500 militieleden van het Assad-regime uitgeschakeld. De klap die het Turks leger heeft aangericht is ongekend hard. Turkije verklaarde vier dagen geleden nadat bij een luchtaanval op Turkse vredestroepen 34 Turkse militairen omkwamen dat het Assad-regime voortaan overal een legitiem doelwit is. Daarvan was niets gelogen.

Advertentie

Na vier dagen van onafgebroken militaire campagnes in Idlib tegen het Assad-regime zijn volgens een officiële bekendmaking door de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar 2.557 regime-militieleden gedood; 135 tanks, 8 helikopters, 24 gepantserde voertuigen, 45 houwitsers, 73 militaire voertuigen, 29 pick-up trucks met luchtafweergeschut, 44 MLRS, 2 raketlanceerinstallaties, 4 mortieren en 5 luchtverdedigingsinstallaties vernietigd; 2 gevechtsvliegtuigen en 2 drones neergehaald; 9 munitiedepots en 2 militaire hoofdkwartieren opgeblazen en 12 anti-tankposities uitgeschakeld.

De operatie heeft de codenaam Operatie Vredes Schild gekregen en zal voorlopig worden voortgezet, in ieder geval tot het regime zich terugtrekt achter de demarcatielijnen van het Sotsji-akkoord over een staakt-het-vuren in Idlib. Door schendingen van het Assad-regime van de overeenkomst zijn nog eens 1 miljoen mensen gevlucht naar de Turkse grens. Turkije, die al 4 miljoen vluchtelingen opvangt, heeft daarop besloten om haar beperkte capaciteit te richten op de mogelijke toestroom van nieuwe vluchtelingen. De militaire operatie tegen Assad en de nieuwe vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar de EU hebben ervoor gezorgd dat alle theses over de onmogelijkheid van een militaire campagne tegen Assad van tafel zijn geveegd en de EU is ontwaakt uit haar apathische winterslaap. Nu de gevechtsvliegtuigen en helikopters van massamoordenaar Assad aan de grond staan of vernietigd worden, zijn de 4 miljoen mensen in Idlib in ieder geval voor even veilig. Of Iran bereid is om de verliezen van Assad op de grond in Idlib te compenseren en de campagne van etnische zuiveringen voort te zetten zal vooral afhangen van of er wel of geen Russische luchtsteun is. Ook de NAVO en EU roeren zich inmiddels in de strijd en spreken zich uit voor een veilige zone in Syrië, een plan dat in 2016 al door Turkije was voorgesteld.

Een complete konvooi van tanks en gepantserde voertuigen van het Assad-regime wordt vernietigd in het zuiden van Idlib.

Russisch luchtafweergeschut in handen van het Assad-regime maakt geen schijn van kans tegen Turkse drones. Mogelijk is de radar van de Pantsir S-1 verblind door het Turkse Elektronische Oorlogswapen KORAL.