Home Nieuws Turkije doodt honderden soldaten Assad-regime, regime-soldaten voortaan legitiem doelwit voor Turkse Strijdkrachten

Turkije doodt honderden soldaten Assad-regime, regime-soldaten voortaan legitiem doelwit voor Turkse Strijdkrachten

Turkije heeft het regime van dictator Assad zware slagen toegebracht nadat gisteren bekend werd dat ofwel Rusland of het Assad-regime Turkse vredestroepen die in het kader van de Sotsji-akkoorden toezicht hielden op het staakt-het-vuren in Idlib hebben gebombardeerd. Bij de luchtaanval donderdag kwamen 33 Turkse militairen om het leven. Bij de eerste vergeldingsacties door Turkije zijn volgens de Turkse minister van Defensie 309 regime-soldaten geneutraliseerd.

Advertentie

Turkije heeft zware vergelding beloofd op de aanval van donderdag en kondigde vrijdagmorgen bij monde van de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar al aan dat het 309 regime-soldaten heeft gedood. Daarnaast zijn 5 regime-helikopters neergehaald, 23 tanks en 23 houwitsers vernietigd en twee luchtverdedigingssystemen SA-17 en SA-22 uitgeschakeld.

De Turkse president Erdogan en de Russische president Putin hebben per telefoon gesproken over de escalatie van geweld in Idlib en zullen spoedig bij elkaar komen om te overleggen. Rusland claimt dat ze de locatie van de Turkse militairen niet wisten, maar spraken zichzelf nadien tegen door te stellen dat er bij de Turkse soldaten ook militanten van andere gewapende groepen waren. Turkije ontkent de Russische desinformatie en zegt dat Rusland weet had van de locatie waarop Turkse soldaten zich bevonden en de Russen inlichtten na het eerste bombardement van de double-tap luchtaanval. Ook ambulances die zich naar het gebied haastten om de gewonde Turkse soldaten op te halen kwamen vervolgens onder vuur te liggen.

President Erdogan heeft Putin medegedeeld dat regime-soldaten voortaan legitieme doelwitten zijn voor de Turkse krijgsmacht. Hij bevestigt daarmee de woorden van AK-Partij woordvoerder Ömer Çelik, die gisterenavond al aankondigde dat het Turks leger regime-soldaten zullen beschouwen als vijandelijke eenheden.