Home Nieuws Turkije – Demonstratie Istanbul voor Oeigoeren in Thailand

Turkije – Demonstratie Istanbul voor Oeigoeren in Thailand

Een groep Turkse niet-gouvernementele organisaties hebben dinsdag een demonstratie georganiseerd in Istanbul met het verzoek aan de Turkse regering de honderden Oeigoeren die vastgehouden worden in Thailand een helpende hand te reiken en een politieke oplossing te vinden voor het tegenhouden van hun deportatie naar China, waar ze geconfronteerd zullen worden met het doodvonnis.

Advertentie

Activisten van 23 niet-gouvernementele organisaties kwamen eerder vandaag bijeen in Istanbul in een demonstratie georganiseerd door de prominente lerarenunie Türk Eğitim-Sen. Ze riepen de Turkse autoriteiten en het publiek op tot het helpen van de Oeigoeren die China zijn ontvlucht voor vervolging en hun toevlucht hebben gezocht in Thailand.

De groep verzamelde zich buiten een postkantoor voordat ze petities verstuurden naar de Thaise ambassade in Turkije, het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken en de vluchtelingen organisatie UNHCR van de Verenigde Naties. De groep ontvouwde de niet-erkende vlag van Oost-Turkestan en scandeerden slogans die opriepen tot het helpen van de 400 Oeigoeren die nog steeds vastzitten in Thailand, waar ze volgens de Chinese regering illegaal de grens over zijn gestoken.

Sprekend namens de activisten, zei advocaat Uğur Tarhan: “Oeigoeren, waaronder vrouwen en kinderen, ontvluchtten een moeilijk leven vol onderdrukking in China (in maart vorig jaar). Sindsdien worden ze vastgehouden in zes verschillende gevangenissen in Thailand en is hun beproeving niet voorbij. China wil uitlevering van de groep, en als Thailand daarmee instemt, zullen ze met de doodstraf geconfronteerd worden in China,” zei hij.

Ook zei Tarhan dat deportatie van de vluchtelingen uitgesloten zou (moeten) zijn door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, die zegt dat iedereen het recht heeft om asiel aan te vragen in andere landen voor vervolging in eigen land.

“Thailand zal een misdaad tegen de menselijkheid begaan als het de Oeigoeren terug stuurt naar China, terwijl van meet af aan duidelijk is, dat ze daar zullen worden geëxecuteerd en er onderwijl ook een verzoek van Turkije ligt om de Oeigoeren in Turkije op te vangen”, aldus Tarhan.

De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei in november vorig jaar dat de regering op zoek was naar mogelijkheden om de vluchtelingen naar Turkije te brengen en dat er een juridisch proces loopt. Hij zei dat de Thaise autoriteiten de zaak nog steeds onderzoeken, sinds de Oeigoeren ontdekt zijn bij een mensensmokkelkamp en dat het gerechtelijke proces nog steeds in volle gang is. “We hebben de kwestie opgenomen met de Chinese autoriteiten”, aldus Mevlüt Çavuşoğlu.

De groep, waarvan in eerste instantie werd gedacht dat ze Turkse onderdanen waren, bleek te bestaan uit Oeigoeren uit de Noordwestelijke provincie Xinjiang in China, wat de thuisbasis is van deen omvangrijke Oeigoerse bevolking.
De Oeigoerse gemeenschap is voornamelijk moslim en wordt beschreven als een Turkse of Turkische groep. Ze lijden onder vervolging door Beijing, die beweert dat de campagne van onderdrukking van de gemeenschap eigenlijk een harde optreden tegen extremisme is. China heeft een aantal uitgesproken Oeigoerse mensenrechtenactivisten opgesloten in de voorbije jaren en wordt ervan beschuldigd de demografie in de regio kunstmatig te veranderen, door het stimuleren van de vestiging van de etnische Han-Chinezen in het gebied.

Turkije is een van de landen die als gastheer optreedt bij het opvangen van de Oeigoerse diaspora, samen met een aantal Europese landen, de Verenigde Staten, Rusland, Afghanistan, Pakistan en Canada.