Home Opinie Turkije-debat: show voor de bühne

Turkije-debat: show voor de bühne

‘Ik sta hier niet in het belang van een andere mogendheid, ik sta hier in het belang van een grote groep mensen: de Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Nederlandse staatsburgers, die deze zelfde emoties, deze zelfde gevoelens delen. Wat jullie ook doen, wat jullie ook zeggen, wij gaan door. Wij zullen blijven en wij zullen het geluid van honderdduizenden mensen blijven laten horen. Want wij houden van dit land, misschien zelfs nog meer, dan al die mensen die ons betichten van een loyaliteitsprobleem,’ zei Kuzu tijdens het Turkije-debat.

Advertentie

De gevestigde partijen grepen het Turkije-debat aan om campagne te voeren, en campagnevoeren doe je in deze tijden door je af te zetten tegen Kuzu, hem weg te zetten als lange arm van Erdogan. Als een infiltrant die hier is om de belangen van Turkije te behartigen, een Turk, geenszins Nederlander. Iemand die men met wantrouwen tegemoet moet treden. De Turk is de nieuwe gezamenlijke vijand. Wilders is mainstream geworden, niemand die meer opkijkt van zijn uitspraken. Wilders is iemand geworden, waarmee men gezellig grapt en grolt in de kamer….ach, hij is wat radicaal, maar hij heeft wel gelijk heur; Bang als ze zijn stemmen aan Wilders te verliezen, wringen de gevestigde partijen zich in extreem-rechtse bochten.

Een groot deel van het debat ging over de ‘Pleur op’ uitspraak van Rutte. D66 leider Pechtold startte zijn campagne door tegen Rutte te zeggen dat hij campagnetaal bezigt door ‘Pleur op’ te zeggen tegen Turkse Nederlanders. Dat vond hij niet netjes van hem, een premier onwaardig. Rutte zelf is extreem-rechts trots op zijn uitspraak. Hij spuwde: ‘Dan staat er een Turkse Nederlander en die zegt in de camera: ‘Nederland oprotten’. Dan zeg ik: pleur zelf op.’ Het Pechtold- Rutte onderonsje eindigde in een gezellig theekransje, waarin de naar eigen zeggen Rotterdammert Pechtold, Rutte erop wees dat het niet ‘Pleur op’, maar ‘Pleurt op’ is.

Ik vraag me af hoe Rutte erbij komt dat de man ‘Nederland oprotten’ zei. Daar stond een man die alle vertrouwen heeft verloren in de mainstream media, die ‘Fuck jullie’ zegt tegen de media, niet tegen Nederland. Daar stond een man die woedend was om de couppoging in Turkije. Daar stond een man die angstig was, angstig en onzeker over de toekomst van Turkije. De hele kamer reageerde ontsteld over het feit dat men die dag met Turkse vlaggen zwaaide op de Erasmusbrug, echter het recht om met PKK-terreurvlaggen te mogen demonstreren, is een recht waar niet aan getornd mag worden in Nederland. Het echte probleem zit hem in de Turkse vlag blijkbaar..

Onze wannabe Justin Trudeau, Obama speech jattert Jesse Klaver, stond al met zijn hamsterwangetjes bij de interruptiemicrofoon, klaar om zijn campagne te starten. Hij zou Rutte even een essentiële vraag stellen over zijn ‘Pleur op’ uitspraak: ‘Maar waar naartoe dan?’ Daar lulde onze Robo-Rutte zich vakkundig uit, een gave die ‘mensen’ zoals hij bezitten. Ware het niet dat er video-opnames zijn van hetgeen hij gezegd heeft in Zomergasten, waarin hij zegt dat ze naar Turkije moeten oprotten, zou je hem haast geloven;

Jesse was op dreef, hij zou Kuzu wel even in hoek drukken. Hij trok de vergelijking tussen de noodtoestand in Frankrijk en die in Turkije. Immers, hoeveel rechters, onderwijzers en journalisten waren er in Frankrijk ontslagen? Mag ik hier ff heel hard om lachen Jesse? Kom maar terug als je 40 bent. Puppies zijn lief, maar je hebt er zo weinig aan in de politiek; Ach het laat zich al raden, Kuzu haalde die vergelijking onderuit. Iets met appels en peren…

Je zag de Kamerleden krampachtig naar wegen zoeken om het mogelijk te maken dat de dubbele nationaliteit afgeschaft zou kunnen worden. Immers zodra Turken slechts de Nederlandse identiteit zouden hebben, voelen ze zich gelijk Nederlander en beginnen ze spontaan het Wilhelmus te zingen. Het overkwam Zihni Ozdil, een halleluja moment. Zihni koos daar zelf voor en dat is zijn goed recht. Mijn loyaliteit is echter niet af te dwingen, loyaliteit zit in de harten van mensen, niet afhankelijk van een stukje papier. Praten over afschaffing van de dubbele nationaliteit voor Turken is slechts campagnepraat, totaal niet realiseerbaar en dat weten ze. Het enige wat ze uit frustratie kunnen zeggen is: ‘Pleur op.’ Ik stel voor dat we daar met zijn allen heel hard om gaan lachen.

We moesten ook stoppen met wapens leveren aan ons NAVO-lid Turkije, omdat Sadet Karabulut dat wil. Roemer zei dat Turkije tegen de Koerden vocht die weer tegen de IS vechten. Roemer was duidelijk onder de indruk van het strakke bloedrode jurkje die Sadet aanhad tijdens het debat, dat hij ervoor koos om ‘koerden’ te zeggen in plaats van YPG, de aan de terreurbeweging PKK verwante organisatie.

Verder gaf Rutte aan dat hij de Turkijedeal niet wilde opschorten met als enige argument: ‘Anders komen al die vluchtelingen hierheen.’

Alhoewel het Turkije-debat, inhoudelijk niet veel voorstelde, men enkel met vingertjes aan het wijzen was, men nul blijk van zelfreflectie liet zien, het meer een show voor de bühne was, niet in het belang van Nederland of de sociale cohesie tussen Turkse-Nederlanders onderling en de samenleving in zijn geheel was, is de Turkse aap nu wel echt uit de mouw gekomen. De lange arm van Erdogan bestaat dus wel degelijk, namelijk in de vorm van Rutte en Koenders.

‘Wilt u afstand nemen van de massa-arrestaties en maatregelen die zijn getroffen in Turkije na de mislukte staatsgreep?’ Zowel Rutte, Koenders als Kuzu, gaven hier een soortgelijk antwoord op: namelijk ‘nee, men is niet bereid die te veroordelen, zonder eerst een gedegen onderzoek naar de rechtsgang in Turkije’. Nu is mijn vraag aan jullie: hoe kan het dat alleen Kuzu wordt weggezet als een landverrader?

Halbe Zijlsta wist niet hoe snel hij na het Turkije-debat met zijn onbehouwen hoofd aan tafel bij PAUW moest aanschuiven. Hij vond dat Kuzu, vanwege zijn dubbele nationaliteit niet in de Commissie Stiekem zou mogen, zonder een grondige screening. Meten met dubbele maten, iemand met wantrouwen tegemoet treden vanwege zijn etniciteit, aan zijn loyaliteit twijfelen, omdat hij twee identiteiten bezit? Daar had Halbe wel een antwoord op: Iedereen zou gescreend moeten worden, die in de Commissie Stiekem gaat, ook hij. Hij twijfelt niet aan zijn eigen integriteit. Over het feit dat Kuzu in 2012 al is gescreend door de AIVD, wordt met geen woord gerept aan de feitenvrije-meningen-tafel van Jeroen Pauw.

Koenders vond dat Turkije het recht heeft om ons te informeren, maar dat het aan ons is wat we ermee doen. Exact Koenders, zo is dat: Turkije heeft ons netjes geïnformeerd over de situatie in Turkije en dat Fëtö als een terreurorganisatie wordt beschouwd. En wat heeft Nederland met deze informatie gedaan? Het weggezet als ongewenste buitenlandse inmenging, de lange arm van Ankara, een middel om de Turks-Nederlandse bevolking mee te stigmatiseren. Maar ach ook die aap is nu uit de mouw: U meneer Koenders, heeft zelf die brief verspreid, terwijl u er ook voor had kunnen kiezen het vertrouwelijk te houden. U meneer Koenders, bent in staat om de vernederingen die u in Turkije heeft ondergaan, een finale afgang, in Nederland neer te zetten als een zege. Tijdens het Turkijedebat was echter duidelijk te horen, dat u nu een toontje lager zingt. Ik zeg: ga zo door.