Home Nieuws Turkije: de verkiezingen zijn niet in Turkije, maar in Duitsland

Turkije: de verkiezingen zijn niet in Turkije, maar in Duitsland

Turkije heeft hard uitgehaald naar Duitsland na het tv-debat van zondag tussen Martin Schulz en Angela Merkel, die in de race zitten voor de Duitse verkiezingen op 24 september. Volgens Turkije bouwt Berlijn aan een Berlijnse muur van populisme. Aan de kern van het probleem ligt de Duitse steun aan terroristen. Duitse wapens die aan de YPG/PKK worden verstrekt, vinden hun weg naar de terreurbeweging PKK in Turkije. Terreurbewegingen die actief zijn in Turkije, gebruiken Duitsland veelal als veilige haven.

Advertentie

De Turkse EU-minister Celik laakt het optreden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Martin Schulz van de SPD en zegt dat de twee een muur van populisme bouwen. De woordvoerder van de Turkse president Erdogan zegt dat Merkel en Schulz met hun opmerkingen discriminatie en racisme uitlokken.

Beide kandidaten gaven te kennen dat Turkije geen onderdeel zal uitmaken van de EU. Merkel zei ook dat ze indien nodig “Moskeeën in Duitsland zal sluiten”. De retoriek tijdens het debat komt de twee op felle kritiek te staan.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat de verkiezingen “Niet in Turkije, maar in Duitsland zijn” en dat “Duitsers zich beter kunnen oriënteren op de problemen in eigen land en binnen de EU” in plaats van obsessief bezig te zijn met Turkije.