Home Nieuws Turkije – “De Oeigoeren zijn in Kayseri aangekomen”

Turkije – “De Oeigoeren zijn in Kayseri aangekomen”

Seyit Tümtürk, vicepresident van het World Uyghur Congress en de East Turkish Solidarity Association verklaarde dat de Oeigoeren die niet zijn opgepakt in Thailand, een groep van 500 Oeigoeren, inmiddels Turkije hebben bereikt en in de Centraal Anatolische provincie Kayseri zijn gehuisvest. De aantallen die Turkije bereiken zouden kunnen oplopen.

Advertentie

Tümtürk verklaart dat de Oeigoeren zijn gehuisvest, dat ze worden bijgestaan en dat ze in al hun behoeften worden voorzien. Ook zei hij dat er in de afgelopen periode meer aandacht is vanuit Turkije voor de “Oeigoerse kwestie”.

Sommige Oeigoeren zijn gevlucht naar andere landen, waaronder Thailand, door de repressie van de Chinese overheid. De Turkse regering heeft eerder al aangeboden om de Oeigoeren die gevangen worden gehouden in Thailand op te vangen in Turkije en heeft de Thaise autoriteiten gevraagd om hen naar Turkije te sturen en niet terug naar China, waar ze geconfronteerd zouden worden met de doodstraf.

Tümtürk vervolgde: “Het harde optreden van de Chinese autoriteiten en hun assimilatiebeleid hebben momenteel een hoogtepunt bereikt. Oost-Turkestan is de enige regio waar het vasten is verboden. Op de eerste dag van “eid al-Fitr” zijn twee complete dorpen verwoest in Kashgar en zijn er 3.000 mensen vermoord. De hele wereld weigerde zich erover uit te spreken. Zevenentwintig van onze broeders uit Oost-Turkestan, zijn door de Chinese overheid verantwoordelijk gehouden voor de moorden en ter dood veroordeeld.

Tümtürk onderstreepte dat de stilte van de wereld China een vrijbrief geeft. Hij zei ook dat “religieuze activiteiten” in Oost-Turkestan worden bestempeld als een misdrijf door de Chinese grondwet: “De symbolische elementen van de islam, zoals hoofddoeken en gebedstapijten worden gerekend tot elementen van terrorisme. Dus bidden, vasten en het ontvangen van een religieuze opvoeding zouden in dat licht volgens de Chinezen vallen onder terrorisme.”

Erop wijzend dat er een toestroom van Oeigoerse vluchtelingen is die huis en haard verlaten en hun leven riskeren zegt Tümtürk dat het aantal Oeigoeren die hun toevlucht zoeken in Turkije verder kan oplopen.

“Turkije heeft haar deuren heeft opengezet voor 1,5 miljoen Syriërs en Irakezen en zullen onze broeders uit Oost-Turkestan ongetwijfeld ook ontvangen”, sloot Tümtürk af.