Home Nieuws Turkije creëert veilige zone van 32 kilometer diep in het noorden van...

Turkije creëert veilige zone van 32 kilometer diep in het noorden van Syrië

Turkije gaat een veilige zone creëren in het noorden van Syrië, dat voorheen bezet werd door ISIS en nu in handen is van de terreurorganisatie PKK en haar Syrische tak YPG. Dat zegt de Turkse president Erdogan dinsdag na contact te hebben gehad met de Amerikaanse president Trump. In eerste instantie zou het gaan om een veilige zone van 32 kilometer, maar dit zou naar behoefte uitgebreid kunnen worden.

Advertentie

Trump dreigde zondagavond nog met het economisch verwoesten van Turkije als het land ‘Koerden’ zou aanvallen. De miljoenen Koerden die al honderden jaren vreedzaam samenleven met Turken worden ten onrechte gelijkgesteld aan de terreurbeweging PKK, zo ook door de Amerikaanse president in zijn roekeloze Tweets. Turkije heeft alleen al uit Syrië honderden duizenden Koerdische vluchtelingen opgevangen sinds de opkomst van terreurgroepen ISIS en PKK in de regio en heeft geen problemen met Koerden.

Erdogan sprak de Amerikaanse president aan op zijn uitspraken en zegt dat het uiteindelijk een positief gesprek is geworden: “Het was een prettige conversatie. Hij herbevestigde zijn beslissing om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Hij noemde ook de 20-mijl diepe veilige zone langs de grens van Turkije dat door Turkije zal worden gecreëerd, waar ik, als u het zich goed herinnert, al op aandrong bij de Obama-regering. We zijn het er ook over eens geworden dat onze teams alle zaken op de agenda zullen voortzetten.”

In mijn gesprek met de Amerikaanse president Trump heb ik in het bijzonder onderstreept dat onze prioriteit in Syrië het effectief bevechten van DAESH en andere terroristische organisaties is. Ik heb hem ook verteld dat PYD/YPG alle andere groepen zoals Arabieren, Koerden, Turkmenen en christenen, die zich niet onderwerpen aan hen, onderdrukken,” aldus de Turkse president Erdogan.

De politieke tak van de terreurorganisatie PKK in Syrië, de PYD, is het oneens met een veilige zone dat door Turkije wordt beheerd in het noorden van Syrië en wil dat er een internationale aanwezigheid komt. Een veilige zone dat door Turkije wordt gecreëerd, zou het einde betekenen van de quasi-dictatuur van de PYD in de regio, die de gehele Koerdische oppositie in het noorden van Syrië heeft weggevaagd tijdens de bezetting.

Turkse president Erdogan: Turkije is ook het vaderland van de Koerden

YPG-PKK terroristen schieten op Koerdische vluchtelingen die naar Afrin terugkeren