Home Nieuws Turkije bouwt supertelescoop met hoogste resolutie van Europa

Turkije bouwt supertelescoop met hoogste resolutie van Europa

Turkse universiteiten werken samen om de eerste Turkse telescoop te produceren, die een hogere resolutie zal hebben dan de Hubble Space Telescope (NASA & European Space Agency).

Wetenschappers van de Ataturk Universiteit in Erzurum en FMV Isik Universiteit Istanbul werken samen aan het Oost-Anatolische Observatorium Telescoop-project (DAG). De DAG-telescoop wordt de eerste telescoop van Turkse makelij.

Hoogste resolutie van Europa

De DAG-telescoop wordt bij voltooiing het astronomische observatie-apparaat met de hoogste resolutie in Europa. Volgens een verklaring van de FMV Isik Universiteit zal de DAG-telescoop vier meter in diameter zijn en observaties kunnen doen in het infrarode golflengtegebied, een voor het menselijk oog onzichtbare elektromagnetische straling.

Het observatorium dat de DAG-telescoop zal huisvesten, zal worden gebouwd op 3.170 meter hoogte op de Konakli-Karakaya-berg in Erzurum. De geplande opening wordt in 2019 verwacht.

Het ontwerp van Dr. Cahit Yesilyaprak (Atatürk Universiteit) en Assistent Professor Onur Keskin (FMV Isik Unversiteit), zal een resolutie hebben die zeven keer hoger is dan de Hubble Space Telescoop die wordt beschouwd als één van de vijf meest krachtige telescopen ter wereld.

Het project wordt ondersteund door het Turkse ministerie van Ontwikkeling en kost naar verwachting 150 miljoen Turkse lira, ongeveer 45 miljoen EURO.

De Zwitserse Universiteit School of Business and Engineering Vaud zal de Turkse wetenschappers assisteren bij de productie van de telescoop.

TRT / DutchTurks