Home Nieuws Turkije bouwt eigen luchtverdedigingssysteem SIPER

Turkije bouwt eigen luchtverdedigingssysteem SIPER

De Turkse president Erdogan heeft woensdag aangekondigd dat Turkije een eigen luchtverdedigingssysteem bouwt, dat vergelijkbaar is met de Amerikaanse Patriot en haar Russische equivalent S-400.

Advertentie

Het luchtverdedigingssysteem dat vergelijkbaar moet zijn met de Amerikaanse Patriot en haar Russische variant S-400 zal SIPER (Turks voor loopgraaf en schild) gaan heten.

President Erdogan sprak woensdag bij de opening van het Nationale Technologische Ontwikkelings Infrastructuren in Ankara. Verwacht wordt dat SIPER, dat gebouwd wordt door TUBITAK, SAGE, ASELSAN en ROKETSAN, in 2021 opgeleverd zal worden.

De bedrijven ASELSAN en ROKETSAN hebben eerder al luchtverdedigingssystemen ontwikkeld voor Turkije. HISAR-A (Hisar betekent fort of vesting in het Turks) dat tot 15 km hoogte vijandige vliegtuigen en raketten uit de lucht kan schieten en HISAR-0 dat tot 25 kilometer hoogte vliegtuigen en raketten uit de lucht kan schieten. In 2020 zullen de HISAR systemen in gebruik worden genomen.

Turkije is hard op weg om volledig zelfstandig te worden op het gebied van Defensie en heeft haar zelfvoorzienendheid inmiddels al op kunnen hogen van 20% naar 65%. Om te voorzien in haar directe behoefte heeft Turkije voor 2 miljard dollar al twee S-400 luchtverdedigingssystemen gekocht van Rusland, waarmee Turkije tot 300 potentiële doelwitten kan volgen en binnen een straal van 400 kilometer vijandige toestellen of objecten uit de lucht kan schieten.

Turkije beschikt over laserwapen dat pantserstaal doorboort

Na onwil westerse bondgenoten, zet Turkije aankoop S-400 luchtafweersysteem door

Defensie | Turkije neemt onderwaterdrone in gebruik die vijandige oorlogsschepen kan vernietigen