Home Nieuws Turkije bezorgd om bestorming Capitool door Trump-aanhangers

Turkije bezorgd om bestorming Capitool door Trump-aanhangers

Op de dag dat de verkiezingswinst van Joe Biden bekrachtigd zou worden in het Amerikaans Congres, vielen aanhangers van de zittende president Donald Trump het gebouw binnen. Turkije volgt met bezorgdheid de binnenlandse ontwikkelingen in de VS die plaatsvonden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Na de rally die president Donald Trump woensdag in Washington D.C. hield met duizenden van zijn aanhangers, waaronder ook leden van extreemrechtse milities, trokken de betogers naar het Amerikaans Congres. Op beelden is te zien dat tientallen van hen het Capitool binnenstormen. Leden van het Huis van Afgevaardigden en de Amerikaanse Vicepresident Mike Pence, die vandaag aangaf niet te zullen protesteren tegen de bekrachtiging, zijn naar een veilige locatie overgebracht. Een van de betogers is tijdens de schermutselingen in het Congres in haar nek geschoten. Update 00:17 uur: de vrouw is aan haar verwondingen overleden in een lokaal ziekenhuis. Het Pentagon heeft aangekondigd dat het 1.100 soldaten van de Nationale Reserve inzet in Washington.

Advertentie

Turkije bezorgd

Turkije geeft aan bezorgd te zijn om de ontstane crisis in de VS. “We nodigen alle partijen in de VS uit tot gematigdheid en gezond verstand. Wij zijn van mening dat de VS deze binnenlandse politieke crisis op een volwassen manier zal overkomen. We raden onze burgers in de VS aan om uit de buurt te blijven van drukke plaatsen en plaatsen waar demonstraties worden gehouden,” aldus de verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. De voorzitter van het Turks parlement Mustafa Sentop zegt dat Turkije de gebeurtenissen in de VS met bezorgdheid volgt en partijen uitnodigt tot kalmte. “We geloven dat problemen altijd opgelost kunnen worden binnen de wet en democratie. Als Turkije, zijn we altijd voorstander geweest van Wetten en Democratie en raden het iedereen aan,” aldus Sentop.

Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg van de NAVO noemt de beelden uit het Capitool schokkend en roept op tot het respecteren van de verkiezingsuitslag.

Een vrouw is in haar nek geschoten tijdens de schermutselingen in het Congres. Update 00:17 uur: de vrouw is aan haar verwondingen overleden in een lokaal ziekenhuis.