Home Economie Turkije bezit 72% van wereldvoorraad Boor, begint binnenkort met export

Turkije bezit 72% van wereldvoorraad Boor, begint binnenkort met export

Turkije heeft de productiemogelijkheden voor het bereiden van Boor ontwikkeld en mikt op de export van elementair Boor met een zuiverheid van 96%.

Advertentie

Turkije wil de komende jaren starten met het exporteren van de metalloïde grondstof, die in veel toepassingen wordt gebruikt.

Het zuivere product, dat is ontwikkeld door de Yildirim Beyazit Universiteit in Ankara in samenwerking met een defensiefirma, zal in het bijzonder gebruikt worden als brandstof voor de ruimtevaart en lange-afstandsraketten. Turkije bezit 72% van de wereldvoorraad Boor.

Naar de toepassingen van boor zijn zeer belangrijke onderzoeken en ontwikkelingsstudies gedaan, en het meest waardevolle product dat ermee ontwikkeld kan worden is ‘elementair boor,” zegt Mukerrem Sahin, hoofd van het project en assistent-professor op de Faculteit der Natuurwetenschappen aan de Middle East Technical University (METU).

“Het is een bekend feit dat deze producten wijdverbreid worden gebruikt in de ruimtevaart en defensie-industrie in lange-afstandsraketten. Als het resultaat van onze studies die al enige tijd plaatsvinden, wordt aan de laboratorium en productie-voorwaarden voldaan en is het gereed voor het productieproces. De nodige goedkeuring en accreditatie processen zijn in gang gezet. Het team heeft een voorlopige goedkeuring gekregen voor het octrooi dat hiervoor is aangevraagd,” zegt Sahin.

Turkije zit bovenop 72% van de wereldvoorraad Boor, dat wordt gebruikt op verschillende manieren, zoals in nucleaire technologieën, in de defensie-industrie, als brandstof voor straalmotoren en raketten, in de zeep- en wasmiddelenindustrie, in de soldeer-industrie, in de fotografie, glasvezelindustrie, in de papierindustrie en talloze andere toepassingen.

Boor wordt in de defensie-industrie gebruikt als bepantsering in tanks en kogelvrij vesten en heeft na diamant de sterkste hardheid met 9.5 op de schaal van Mohs.

AA/DutchTurks