Home Nieuws Turkije bekritiseert ondemocratisch besluit Nederland en Oostenrijk

Turkije bekritiseert ondemocratisch besluit Nederland en Oostenrijk

De Turkse EU-minister Omer Celik heeft kritiek op het ondemocratische besluit van de extreemrechtse regering in Oostenrijk en Nederland om het Turkse politici te verbieden om campagne te voeren voor de Turkse verkiezingen op 24 juni. Celik beschuldigt de landen van hypocrisie omdat ze voor democratie in Europa zijn, maar voor het tegenovergestelde daarbuiten.

Celik laat via een verklaring weten dat de leiders van beide landen, de extreemrechtse politicus Sebastian Kurz van de ÖVP, coalitiepartner van de neonazipartij FPO, en Mark Rutte, voormalig partijgenoot en coalitiepartner van de veroordeelde racist Geert Wilders, wel anti-Turkije en xenofobe politieke bewegingen verwelkomen.

Het is evident dat de Oostenrijkse bondskanselier en de Nederlandse premier dergelijke beslissingen niet baseren op democratische waarden en anti-Turkije en racistische politieke bewegingen verwelkomen,” zegt Celik. Celik vindt dat beide leiders bij hebben gedragen aan de toename van racistische bewegingen die tegen Europese waarden zijn.

Minister Celik drong er bij Nederland en Oostenrijk op om te handelen op basis van het gezonde verstand en zich te onthouden van het beschadigen van democatische waarden.

De Oostenrijkse bondskanselier Kurz kondigde vrijdag aan dat zijn land Turkse politici die bijeenkomsten willen houden, zal weren. Ook de Nederlandse minister president Mark Rutte gaf aan dat campagne-evenementen niet welkom zijn in Nederland.

Diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland zijn langere tijd verslechterd, onder andere doordat de terreurbeweging PKK Nederland als basis gebruikt van waaruit het fondsen werft om terreur in Turkije mee te bekostigen. Vorig jaar werden verschillende Turkse diplomaten en politici verhinderd om de eigen diplomatieke posten in Nederland te bereiken. Uit vertrouwelijke stukken van het NCTV is inmiddels gebleken dat er geen sprake was van een verstoring van de openbare orde, wat als reden werd aangedragen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaf later aan dat de politie zelfs het bevel had gekregen om te schieten. Mensen die zich uit steun bij het Turks consulaat in Rotterdam verzamelden, werden destijds het slachtoffer van politiegeweld. Ook journalisten moesten het ontgelden. Nederland trok in februari haar ambassadeur officieel terug uit Turkije, nadat de ambassadeur al sinds maart 2017 niet meer naar zijn post in Turkije terug mocht keren.

De Nederlandse houding om politici te weren is opmerkelijk, omdat leden van de regeringspartijen VVD en D66 zelf campagne voerden voor de Tweede Kamerverkiezingen in de ambassadeursresidentie in Londen. Ook politici die de terreurbeweging PKK hielpen of ervan verdacht worden wapens te hebben vervoerd voor de terreurgroep, konden evenals Egyptische coupgeneraals, probleemloos Nederland binnenkomen om campagne te voeren.

Afwijzing bezoek Turkse politica – deze ‘Politici’ kwamen Nederland probleemloos binnen

DailySabah/DutchTurks