Home Nieuws Turkije begint operatie om Jarablus in Syrië te bevrijden van ISIS

Turkije begint operatie om Jarablus in Syrië te bevrijden van ISIS

Archiefbeeld: De start van operatie Euphrates Shield

Speciale Eenheden van de Turkse Strijdkrachten zijn met luchtsteun van de coalitie en 1.500 strijders van de Free Syrian Army (FSA) begonnen aan de operatie om ISIS te verdrijven uit Jarablus aan de Syrische kant van de Turkse grens.

Advertentie

Vanaf 4.00 uur in de ochtend lokale tijd zijn artillerie-eenheden van de Turkse Strijdkrachten ter ondersteuning van het grondoffensief begonnen met het bombarderen van ISIS-posities in Jarablus.

De militaire operatie moet ervoor zorgen dat het grensgebied tussen Syrië en Turkije wordt opgeruimd van terroristische elementen en wordt veiliggesteld. Turkije zegt dat de Syrische territoriale integriteit zal worden gerespecteerd en gewaarborgd.

Het Turkse leger dat een actieve bijdrage levert aan het bestrijden van ISIS, wordt vanuit de lucht ondersteund door de coalitie.

Cerablus2

Het veiligstellen van Jarablus moet er ook voor zorgen dat er geen nieuwe vluchtelingenstromen op gang komen, dat er humanitaire hulp naar de lokale bevolking wordt gebracht en het gebied wordt opgeschoond van terroristische elementen. Turkije geeft met de operatie ook een signaal af aan de YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, die een corridor wilde vormen tussen de kantons in noord-Syrië aan de grens met Turkije.

De Turkse artilleriebeschietingen van de afgelopen dagen zijn gericht op zowel ISIS in Jarablus als de YPG in Manbij, die wilde oprukken naar de Turkse grens.

De 155 mm Turkse pantserhouwitser T-155 Fırtına op archiefbeeld.
De 155 mm Turkse pantserhouwitser T-155 Fırtına op archiefbeeld.