Home Nieuws Turkije aan Saudi Arabië: stuur ons de verdachten, wij verhoren ze wel

Turkije aan Saudi Arabië: stuur ons de verdachten, wij verhoren ze wel

Turkije wil in de moordzaak van journalist Jamal Khashoggi de achttien verdachten naar Turkije halen om hen te berechten in het land waar de misdaad is gepleegd. Saudi Arabië verklaarde eerder dat de autoriteiten achttien verdachten hebben aangehouden in verband met de moord. De Turkse president zegt nu dat de verdachten dienen op te biechten waar het lichaam is of uitgeleverd moeten worden zodat Turkse onderzoekers ze kunnen verhoren.

Advertentie

Het Turkse ministerie van justitie heeft daartoe een uitleveringsverzoek voor de verdachten overgebracht aan het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens een verklaring van de Hoofdofficier van Justitie in Istanbul is het verzoek om uitlevering gebaseerd op de strafeis “Het met voorbedachten rade op monsterlijke wijze (met marteling) moedwillig vermoorden van een individu“.

Het uitleveringsverzoek wordt zo snel mogelijk doorgestuurd naar de Saudi Arabische autoriteiten. De Saudische openbaar aanklager komt in de zaak Khashoggi zondag naar Turkije.

De Turkse president Erdogan zegt dat de verdachten moeten weten wie onder hen de moord heeft gepleegd en zegt dat zij een verklaring moeten geven over waar het lichaam van Jamal Khashoggi is. Ook dienen zij de identiteit te verschaffen van de lokale collaborateur in de moord aan wie het stoffelijk overschot overhandigd zou zijn.

De paleiswachten van Mohammad “Vriend van Israël” bin Salman en de moord in het consulaat