Home Opinie Turken willen af van de dodenmars voor gesneuvelde soldaten

Turken willen af van de dodenmars voor gesneuvelde soldaten

De laatste weken ontwikkelt zich een trend rondom de mars die wordt gespeeld door orkesten op de begrafenissen van gesneuvelde Turkse soldaten. Veel Turken willen af van Chopin’s Marche Funébre die nu nog wordt gespeeld.

Frédéric Chopin was een Poolse componist uit de 19e eeuw. Zijn Marche Funébre is een stuk uit de Piano Sonata No.2. De Marche Funébre van componist Frédéric Chopin wordt hedendaags nog steeds gespeeld bij de afscheidsceremonie van de gesneuvelde Turkse soldaten.

Veel Turken vinden dat dit stukje niet past bij de Turkse normen en waarden. Ze hebben liever islamitische liederen zoals de Itri Tekbir van Buhurizade Mustafa Itri. Mustafa, met de bijnaam Itri, was een Ottomaanse zanger, schrijver, dichter en islamitische muzikant.

Er zijn veel petities op het internet die pleiten voor deze verandering. De Turkse mensen willen op een gepaste manier afscheid nemen van de martelaren.

In het filmpje hierboven is te zien dat de Chopin begrafenismars wordt gespeeld, terwijl de vrienden van de omgekomen militair de doodskist overnemen met de Itri Tekbir. Het orkest staakt op dat moment de Chopin mars.