Home Nieuws Turken visumvrij naar Europa, Davutoglu noemt het historische dag

Turken visumvrij naar Europa, Davutoglu noemt het historische dag

De Turkse regering is bereid om een akkoord overeen te komen met de EU waarmee Turkije zich committeert aan het terugnemen van migranten die via Turkije illegaal de EU zijn binnengekomen. In ruil daarvoor hoeven Turken die naar Europa reizen vanaf oktober 2016 geen visum meer aan te vragen.

Advertentie

Men verwacht dat de Turkse premier Ahmet Davutoglu vanavond zijn handtekening zal zetten onder dit akkoord met de 28 Europese regeringsleiders.

Met dit akkoord hoopt de EU het aantal vluchtelingen die naar Europa komen, waarvan verwacht wordt dat het dit jaar de 1.5 miljoen mensen zal bereiken, drastisch te verminderen. De EU biedt Turkije contant geld en het heropstarten van de toetredingsonderhandelingen tot de EU.

“Vandaag is een historische dag in het toetredingsproces tot de EU,” zei Davutoglu. “Ik ben dankbaar aan alle Europese leiders voor dit nieuwe begin,” zei hij.

De voorzitter van de top, Donald Tusk, benadrukte dat de bijeenkomst primair ging over -red. in zijn dehumaniserende bewoordingen- “Het indammen van de vluchtelingenstroom”.

“Ik heb deze top in de eerste plaats georganiseerd om te bepalen wat de EU en Turkije kunnen doen om beter om te gaan met de migratiecrisis. Ons hoofddoel is om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen,” zei Tusk.