De Armeens apostolische kerk in Almelo heeft op haar website verklaard dat men op 24 april aanstaande een “Armenian Genocide Memorial” zal onthullen naast de kerk, wat tot onvrede heeft geleid bij Turkse organisaties in Nederland.
Wij leven al 50 jaar in vrede met elkaar
Gemeenteraadslid Ugur Çete, die aan zijn tweede termijn is begonnen in de gemeenteraad, is kritisch over het monument: “In deze stad wonen bijna 8.000 mensen van Turkse komaf en 2.500 mensen van Armeense komaf en wij leven al bijna 50 jaar in vrede in deze stad. Wij willen zeer zeker niet, dat de stappen die gezet worden, zouden moeten leiden tot onmin tussen de verschillende bevolkingsgroepen.” Het gemeenteraadslid heeft zijn zorgen ook geuit bij de Burgemeester. Het raadslid vervolgde “wij gaan alle nodige stappen zetten binnen de kaders van een democratische rechtstaat en zullen niet toestaan dat de twee bevolkingsgroepen in Almelo en Nederland tegenover elkaar komen te staan”, verklaarde hij tegenover de grootste Turkse nieuwszender TRT-Türk eerder deze week.
Massale steun van Turkse doelgroepsorganisaties
Ook de Islamitische Stichting Nederland (ISN), de Union of European Turkish Democrats (UETD) en de overkoepelende organisaties van een divers palet aan Turks-Nederlandse verenigingen hebben hun zorgen geuit. Zij staan volgens raadslid Çete eenduidig, achter de stappen die genomen zullen worden in deze kwestie.
De vermeende Armeense genocide, is door Nederland niet erkend en er bestaat nog veel discussie in historisch-wetenschappelijke kring over de werkelijke gebeurtenissen in de nadagen van het Ottomaanse rijk. De eenzijdige stappen die gezet zijn door de Armeense diaspora in Almelo, door de benaming ‘Armenian Genocide Memorial’, roept bij veel Turken dan ook veel onbegrip op.
Christenunie en Burgerbelangen Almelo bij opening
Voor zover bekend wonen de partijen Christenunie (CU) en -volgens haar website- Burgerbelangen Almelo (BBA) de herdenking bij. Namens de Christenunie zal Tweedekamerlid Joël Voordewind, die eerder al pleitbezorger was van een wet om belediging van Israël strafbaar te stellen, present zijn bij de opening van het monument. Pieter Omtzigt was namens het CDA aanwezig, bij de start van de bouw van het monument. Of hij ook aanwezig zal zijn bij de opening, is nog onbekend.