Home Nieuws “Tunahan Kuzu weg bij DENK na grensoverschrijdend gedrag”

“Tunahan Kuzu weg bij DENK na grensoverschrijdend gedrag”

Archief: Foto DENK

Amper een week na het aangekondigde vertrek van Tunahan Kuzu bij DENK meldt HP de Tijd dat Kuzu is vertrokken na “Grensoverschrijdend gedrag met een medewerker van DENK“. Kuzu ontkent de beweringen en zegt dat de “Feiten anders liggen“. DENK bevestigt in een persverklaring op maandag dat er indringende gesprekken zijn gevoerd met Tunahan Kuzu als gevolg van dit gedrag en dat uit deze gesprekken is gebleken dat zijn gedrag niet past bij de kernwaarden van DENK.

Volgens HP de Tijd, die een reconstructie maakte van het grensoverschrijdende gedrag van de inmiddels voormalige fractieleider van DENK, zou de vrouw in kwestie in een gesprek met Kamervoorzitter Arib geadviseerd zijn om aangifte te doen. Het vertrek van Kuzu leek stilletjes te verstommen in verband met de Coronapandemie, totdat bleek dat het vertrek van Kuzu niet geheel vrijwillig zou zijn. Kuzu wordt beschuldigd van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag met een medewerker. Anders dan in het artikel van HP de Tijd staat, was betrokkene geen betaalde medewerker, maar DENK-lid en later vrijwilliger. Deze laatste lezing wordt voor een deel bevestigd in een persverklaring door DENK op maandag.

Advertentie

Partijpolitieke strijd

De vrouw in kwestie verklaart dat ze graag actief wilde worden als vrijwilliger voor DENK en dat ze ook op zoek was naar een stage of werkervaringsplek. In het daarop volgende contact werd haar duidelijk gemaakt dat hij meer zocht dan een zakelijke relatie. Daarna ontstaat volgens de verklaring een wederzijdse relatie tussen de vrouw en Kuzu. Wanneer de relatie wordt beëindigd, vindt in de periode die daarop volgt volgens de vrouw in de buurt van het partijbureau van DENK een ernstig incident plaats, waarbij sprake zou zijn van ‘grensoverschrijdend’ gedrag van Kuzu. De vrouw zoekt daarop ergens begin 2018 steun bij Farid Azarkan en vertelt haar over wat er gebeurd is. Azarkan schrikt en zegt dat hij op de kwestie ging kauwen, wat uiteindelijk tot niets leidde. De vrouw zocht daarna contact met Kamervoorzitter Arib, die haar adviseerde om aangifte te doen, maar ze besluit de zaak te laten rusten omdat ze bang is voor de gevolgen van de publiciteit wanneer ze aangifte doet tegen een bekende politicus. Ze gaat verder met haar leven en vindt een nieuwe baan elders, wanneer contact met haar gezocht wordt via een tussenpersoon door partijvoorzitter Özturk. Ze geeft te kennen dat ze niet betrokken wil worden in interne partijpolitieke strijd en dat ze haar verhaal daar niet voor wil lenen. Ze verzoekt de voorzitter om contact met haar op te nemen. Zonder dat ze vanuit DENK gevraagd wordt om haar verhaal te doen en zonder te vragen naar haar wensen, wordt de kwestie in stelling gebracht om Kuzu ervan te overtuigen op te stappen in een privégesprek in Apeldoorn.

Öztürk ging doen wat hij had gezegd, en mijn kwestie inzetten. Niet voor of namens mij, niet om mij recht te doen, maar vanwege een intern conflict of omdat de positie van Kuzu inmiddels onhoudbaar was geworden door een optelsom van gedragingen,” aldus de bewuste vrouw tegenover HP de Tijd. Ze stuurt Öztürk een bericht en maakt kenbaar dat ze niet gediend is van deze handelswijze, maar krijgt geen bericht terug. Een week na het gesprek maakte Kuzu bekend dat hij zijn rol als partijleider overdraagt aan Azarkan en bij de volgende verkiezingen niet op de lijst zal staan voor DENK.

Kuzu verklaart tegenover HP de Tijd:
“Het is nogal makkelijk om zulke beschuldigingen te uiten, waarbij de beschuldigende weet dat de beschuldigde het nooit zal winnen van het beeld wat hier wordt opgeroepen. De feiten liggen echter anders. Laat ik vooropstellen dat ik, in tegenstelling tot het beeld wat deze publicatie oproept, niets heb gedaan wat op welke wijze dan ook geduid kan worden als grensoverschrijdend. Mijn besluit om te stoppen als politiek leider en als Kamerlid is ingegeven vanuit wat ik al eerder heb verklaard, namelijk de impact op mijn persoonlijke leven en het missen van de energie en de inzet om er nog een periode volop voor te gaan.” 

Verklaring DENK

DENK laat maandag in een persverklaring weten dat er als gevolg van gedragingen van Kuzu indringende gesprekken zijn gevoerd.

Uit deze gesprekken bleek dat zijn gedrag niet past bij de kernwaarden van DENK. Dat heeft destijds geleid tot het ontnemen van het fractievoorzitterschap. Dit heeft geleid tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor personen buiten de organisatie en het aanscherpen van de interne procedures teneinde sneller en beter te reageren,” aldus DENK.