Home Nieuws Tsunami van Turkse aanmeldingen bij stamceldonorbank

Tsunami van Turkse aanmeldingen bij stamceldonorbank

“Een tsunami van Nederlanders van niet-westerse afkomst die zich massaal aanmelden om donor te worden bij de stamceldonorbank”, is wellicht de meest treffende beschrijving van wat er al twee weken plaatsvindt bij de stamceldonorbanken in Nijmegen en Leiden. Wat aanvankelijk als een oproep van een wanhopige vader van een ziek meisje kwam, resoneerde tot diep in de Turks Nederlandse gemeenschap en vond gehoor. Zo’n 5.000 mensen meldden zich aan om stamceldonor te worden.

Advertentie

“Het artikel op DutchTurks.nl is veel gelezen en gedeeld. De hoos aan aanmeldingen mede als gevolg hiervan hebben wij niet aan zien komen”, zegt Margot van den Akker, woordvoerder van de stamceldonorbank. “In de periode van 8 tot en met maandag 25 januari hebben zich 5.000 mensen aangemeld, waarvan het merendeel van niet-westerse afkomst. We hebben zelfs extra studenten ingezet om ons te helpen. Ook hebben wij hulp van onze collega’s uit Leiden gevraagd. Ondanks dat blijft het druk,” zegt ze in een vraaggesprek met de redactie.

Zo’n 5.000 mensen hebben zich naar aanleiding van de aanvankelijke inzet van de Turkse Vrijwilligers Stichting (Hollanda Türk Gönüllüler Vakfı) die een conferentie organiseerde en berichten op Turks Nederlandse nieuwswebsites als SonHaber.eu, DutchTurks.nl en diverse andere blogs, aangemeld om stamceldonor te worden. RTV Rijnmond en Metronieuws pikten het nieuws ook op. De donorbank geeft aan dat er reeds 3.800 pakketjes zijn verstuurd en dat ze ook het restant van de pakketjes zo snel mogelijk proberen te verwerken.

Ook de media in Turkije pikken de hulpactie voor de vierjarige Bade op. Zo waren de Turkse tv-zenders TRT en ATV aanwezig bij de conferentie voor Bade om er verslag van te doen. Zelfs de Braziliaanse voetballer Felipe Melo, de ex-speler van Galatasaray, deed een duit in het zakje en postte op instagram zijn steunbetuiging aan de campagne.

De stamceldonorbank hoopt van harte dat er een match voor Bade gevonden kan worden en dat met deze hoos van aanmeldingen ook andere patiënten geholpen kunnen worden.

De vader van de vierjarige Bade, Muhammet Çakir, zegt in een reactie dat hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden. “Hoe meer mensen zich aanmelden, des te hoger de kans wordt voor het vinden van een geschikte donor. Dit geldt niet alleen voor mijn dochter Bade, maar zeer zeker ook voor Ferah (18 maanden oude baby in Istanbul die al weken op een donor wacht) en nog 3 andere Turkse kinderen die in Duitsland op een donor wachten. De stamcellen worden bepaald door de genenstructuur en daarbij is afkomst/ras erg belangrijk. Dus de kans dat er een geschikte donor voor ons en voor de andere kinderen tussen de Turkse gemeenschap gevonden wordt is vele malen groter dan bij andere gemeenschappen. Echter zijn er te weinig donoren uit deze gemeenschap. Men weet niet precies wat het is, men weet niet of het mag volgens het geloof en is daarom terughoudend. Daarom hebben we ook een imam uitgenodigd bij de bijeenkomst voor Bade en uitgelegd dat het volgens de islam gewoon mag en misschien zelfs moet”, zegt hij in een reactie.

Europdonor en Stamceldonorbank Nijmegen werkten reeds samen, maar gaan vanaf 28 januari samen verder onder de naam “Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren”.

Wil je je laten testen op geschiktheid om stamceldonor te worden? Voor NEDERLAND klik je HIER, voor BELGIË klik je HIER, voor Duitsland klik je HIER voor meer informatie.