Home Nieuws Trump: VS heeft het recht niet om Turkije te bekritiseren

Trump: VS heeft het recht niet om Turkije te bekritiseren

Foto (Archief) / Donald Trump

In een interview donderdag met de New York Times geeft de Amerikaanse presidentskandidaat Trump aan dat de VS niet in de positie verkeert om Turkije te bekritiseren na de mislukte couppoging, terwijl de VS zelf al genoeg problemen heeft zoals politie schietpartijen en rellen.

Advertentie

Trump prees ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor het succesvol neerslaan van de couppoging.

Hoewel de EU haar onvrede heeft geuit over de massa-arrestaties van rechters, onderwijzers, militaire officieren en anderen voor banden met de Gülen-beweging, schaarde Trump zich achter Erdogan in de kwestie.

“De coup heeft niet plaatsgevonden – de coup was niet succesvol, en gebaseerd op deze feiten, geef ik hem (Erdogan) de eer voor hoe hij dat heeft gekeerd,” zei Trump over Erdogan tijdens en na de coup.

Hij vervolgde door te zeggen: “Weet je, na het eerste uur, leek het bijna over. En toen ineens, en het meest waanzinnige hieraan is dat het volk heeft gewonnen. Ze gingen de straten op. De mensen kwamen uit hun huizen. Dus dat was behoorlijk indrukwekkend vanuit het standpunt van de huidige regering”.

President Erdogan riep alle burgers op om de straten op te gaan en het land en de democratie te verdedigen tijdens de avond van de couppoging op 15 juli. De EU en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry drongen er bij Turkije op aan om de rechtsstaat te respecteren, maar Trump noemde dat advies, komende van de VS, misplaatst.