Home Nieuws Trump schermt Saudische kroonprins af na Israëlisch verzoek

Trump schermt Saudische kroonprins af na Israëlisch verzoek

De Amerikaanse president Trump geeft gehoor aan de oproep van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om Mohammad bin Salman af te schermen voor de gevolgen van de moord op journalist Jamal Khashoggi. Trump zegt in een verklaring dat MBS er iets mee te maken zou kunnen hebben, maar ook dat hij er evengoed niets mee te maken zou kunnen hebben en de banden met Saudi Arabië niet door de moord zal laten beïnvloeden.

Advertentie

Terwijl de roep om het verbreken van de banden met Saudi Arabië, het opzeggen van wapendeals en het opzeggen van het vertrouwen in de kroonprins Mohammad bin Salman steeds verder aanzwelt, trekt Trump zich niets van dat alles aan.

Trump te koop

Trump’s boodschap begint haast op kinderlijke wijze met ‘America First‘ en ‘The world is a very dangerous place‘ voordat hij Iran beschuldigt van al het kwaad in de regio. Bijvoorbeeld dat het een proxy-oorlog tegen Saudi Arabië voert, in Jemen. Saudi Arabië zou beloofd hebben om miljarden te spenderen aan het bestrijden van terrorisme. Iets wat ironisch genoemd kan worden, aangezien Saudi Arabië de rekening voor de terreurgroep PKK in noord-Syrië sinds kort betaalt voor de Amerikanen. Trump geeft ook toe dat de Saudi’s hebben beloofd om $450 miljard dollar uit te geven in Amerika, waaronder een kwart aan defensie-inkopen.

Trump spreekt CIA tegen

De Amerikaanse president zegt dat de moord op Khashoggi weliswaar verschrikkelijk is, maar dat de Saudi kroonprins en koning hem hebben toegezegd dat ze er niets mee van doen hebben. Dat terwijl uit een gelekte analyse van de CIA blijkt dat de hoofdverantwoordelijke voor de moord niemand anders kan zijn dan Mohammad bin Salman. Trump zegt dat het evengoed zou kunnen dat de kroonprins voorkennis had van de moord, maar zegt hij -“Misschien wist hij het, misschien wist hij het niet!”. Trump benadrukt in zijn brief ook dat het hem te doen is om Israël en het drukken van de olieprijzen.

Israël en Egypte beschermen MBS

Israël en Egypte spanden zich in de periode van Khashoggi’s verdwijning tot aan de bekentenis van de moord op Khashoggi door Saudi Arabië in om de kroonprins af te schermen voor verantwoordelijkheid, zelfs nu blijkt dat zijn persoonlijke lijfwachten betrokken waren bij het moordcomplot. Benjamin Netanyahu en coupgeneraal Abdel Fatah al-Sisi hebben begin november contact gelegd met de Trump-regering om hun steun uit te spreken voor de Saudische kroonprins. Netanyahu en Sisi zeggen dat Mohammad bin Salman een belangrijke strategische partner in de regio is. Daar lijkt Trump nu, die miljoenen dollars aan campagnedonaties heeft ontvangen van de ultrazionistische havik Sheldon Adelson, gehoor aan te geven.

De Saudi’s hebben meerdere malen hun verklaringen gewijzigd over wat er met Khashoggi gebeurd is: Khashoggi zou het consulaat hebben verlaten; toen overleed hij per ongeluk tijdens een spontaan ontstaan vuistgevecht; maar uiteindelijk was hij wel vermoord, maar zou het team op eigen houtje hebben gehandeld. Turkije heeft Saudi Arabië verzocht om de 18 verdachten die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de moord te overhandigen om ze zo zelf te kunnen ondervragen, maar de Saudi’s willen daar niet aan en weigeren uitlevering. Alle pijlen wijzen vooralsnog naar kroonprins MBS, die zijn positie, ondanks hulp vanuit Tel Aviv en Washington, steeds harder ziet wankelen. Zelfs met steun van de Trump-regering, lijkt het onwaarschijnlijk dat MBS zijn vader zal opvolgen als koning en tegelijk het vertrouwen blijft houden van de wereldwijde moslimgemeenschap.

Netanyahu vraagt Amerika om Saudische kroonprins Mohammad bin Salman te beschermen