Home Nieuws Trump presenteert annexatieplan voor Israël

Trump presenteert annexatieplan voor Israël

De Amerikaanse president Trump heeft in aanwezigheid van de Israëlische premier Netanyahu, een horde Israëlische journalisten en de ambassadeurs van de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Bahrein, het annexatieplan voor Israël aangekondigd. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wijst het plan resoluut af. Bij de presentatie van het plan werden, mogelijk uit angst voor kritische vragen, geen Turkse journalisten toegelaten.

Advertentie

Het onzalige plan voor annexatie van Palestina is een project van de joods-Amerikaanse schoonzoon van Trump, Jared Kushner, die negen jaar lang aan het roer stond van een organisatie die illegale joodse nederzettingen financierde op de Westelijke Jordaanoever. Deze illegale nederzettingen in Palestina zouden met dit plan, tegen internationale wetgeving in, worden geannexeerd door Israël.

Met het plan zou Jeruzalem ook de onverdeelde hoofdstad van Israël worden, waarvan de erkenning al een ingeloste verkiezingsbelofte was van Trump aan zijn financier, de oorlogszuchtige Israëlisch-Amerikaanse casinomiljardair Sheldon Adelson. Netanyahu bedankte tijdens de presentatie van het annexatieplan de Amerikaanse president en de aanwezige ambassadeurs van de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Bahrein. Volgens de Israëlische premier zou dit plan duidelijk maken dat “Het Palestijnse vluchtelingenprobleem buiten Israël opgelost dient te worden..“. Netanyahu doelt daarmee op de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen die in 1948 zijn verdreven tijdens de Naqba, de etnische zuivering van historisch Palestina door georganiseerde joodse milities.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat zegt in een interview met de NOS dat het geen deal van de eeuw is, zoals de Amerikanen en de Israëliërs noemen, maar het bedrog van de eeuw.

Turkije wijst het plan resoluut af en noemt het in een verklaring een doodgeboren plan: “Dit is een annexatieplan dat tot doel heeft om de tweestatenoplossing te vernietigen en Palestijnse gebieden toe te eigenen. De mensen en het land Palestina kan niet worden omgekocht. Jeruzalem is onze rode lijn. We zullen geen enkele stappen toestaan die de Israëlische gruweldaden en bezetting legitimeren. We zullen altijd naast onze Palestijnse broeders en zusters staan en zullen blijven werken naar een onafhankelijk Palestina op Palestijns grondgebied. We zullen geen enkel plan steunen die niet de steun heeft van Palestina. Er zal geen vrede zijn in het Midden Oosten zonder een einde aan de Israëlische bezettingspolitiek.

Trump’s mogelijke democratische opponent bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, de joods-Amerikaanse Bernie Sanders, is tegen het annexatieplan, zo laat hij weten via Twitter. Sanders is voor een tweestatenoplossing en tegen de Israëlische bezetting van Palestina.