Home Nieuws Trump gebruikt VETO om Saudi Arabië te blijven steunen in het afslachten...

Trump gebruikt VETO om Saudi Arabië te blijven steunen in het afslachten van Jemenieten

De Amerikaanse president Trump heeft zijn VETO-macht gebruikt om tegen een resolutie van het congres te stemmen die bedoeld was om de militaire steun van de VS aan de oorlog in Jemen te staken. De VS steunt samen met Frankrijk de verwoestende oorlog van Saudi Arabië in Jemen.

Advertentie

Trump zegt over zijn VETO: “Deze resolutie is een onnodige, gevaarlijke poging om mijn constitutionele macht te verzwakken. De levens van Amerikaanse burgers en moedige defensiemedewerkers, zowel in het heden als in de toekomst, lopen erdoor gevaar.

Sinds de gruwelijke moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, doet Trump er alles aan om zijn bondgenoot Mohammad bin Salman te beschermen. In november 2018 vroeg de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Trump om zijn bondgenoot de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman te beschermen. Israël ziet MBS als een belangrijke partner in het Midden Oosten. De Amerikaanse senaat begrijpt niet dat president Trump nog steeds de kant van MBS, zelfs na betrokkenheid bij de moord en het uithongeren van 80.000 kinderen in Jemen.

Het Amerikaans congres vindt dat niet Trump, maar zij besluiten wanneer Amerika een oorlog steunt. De tweestrijd tussen de machtsinstituten zorgt voor een verdere verdeeldheid in het Amerikaanse politieke landschap en tonen aan dat Trump zich in zijn besluiten ook laat leiden door persoonlijke motieven.

VS schermen Saudische kroonprins af voor moord op Khashoggi na verzoek van Israël