Home Nieuws Trump dreigt met verwoesten economie Turkije

Trump dreigt met verwoesten economie Turkije

De Amerikaanse president Donald Trump bedreigt Turkije zondagavond met economische verwoesting als het Turks leger militaire operaties uitvoert tegen de terreurorganisatie PKK in Syrië, waar Trump ten onrechte ‘Koerden’ mee gelijkstelt. De woordvoerder van de Turkse president, Ibrahim Kalin, zegt dat Trump Koerden niet moet verwarren met de terreurorganisatie PKK. “Turkije vecht tegen terroristen, niet Koerden. We zullen Koerden en andere Syriërs beschermen tegen alle terroristische dreigingen,” aldus Kalin.

Advertentie

De Amerikaanse president schrijft via Twitter “Starten met de langverwachte terugtrekking uit Syrië, terwijl we overgebleven ISIS territoriale kalifaat hard aanvallen, en uit vele richtingen. Als het (ISIS) zich hervormt, zullen we van bestaande nabije basis opnieuw aanvallen. Zal Turkije economisch verwoesten als ze Koerden aanvallen. Creëer 20 mijl veilige zone….“.

Trump’s tweede Tweet lijkt een waarschuwing aan het adres van de terreurgroep PKK. “….Evenzo, wil niet dat Koerden Turkije provoceren. Rusland, Iran en Syrië zijn de grootste begunstigden geweest van Amerikaans beleid om ISIS in Syrië te vernietigen – natuurlijke vijanden. Wij profiteren ook, maar het is nu tijd om de soldaten naar huis te halen. Stop de EINDELOZE OORLOGEN!“, aldus Trump.

Onduidelijke boodschap

Onder analisten is onduidelijkheid over wat Trump nu precies bedoelt met de veilige zone van 20 mijl en of deze onder de controle van Turkije zou moeten komen te staan. Een veiligheidszone dat eventueel door Turkije beheert wordt, is iets dat door Turkije al eens is voorgesteld. De berichten zijn ontvankelijk voor verschillende interpretaties, maar duidelijk is dat Trump, die onder grote druk staat van neocon haviken die naar een oorlog met Iran en het verder opsplitsen van het Midden-Oosten verlangen, dreigt met economische verwoesting van haar NAVO-bondgenoot Turkije.

-Artikel loopt door onder de Tweets-

“Stel Koerden niet gelijk met de PKK

Een antwoord uit Turkije bleef niet uit. De woordvoerder van de Turkse president Erdogan, Ibrahim Kalin, reageert afgewogen en schrijft: “Meneer @realDonaldTrump, het is een fatale fout om Syrische Koerden gelijk te stellen met de PKK, die op de terreurlijst van de VS staat, en haar Syrische tak PYD/YPG. Turkije vecht tegen terroristen, niet Koerden. We zullen Koerden en andere Syriërs beschermen tegen alle terroristische dreigingen.

Kalin vraagt Trump om het strategische partnerschap met zijn land te respecteren en het niet te laten overschaduwen door terroristische propaganda. “Er is geen verschil tussen DAESH, PKK, PYD en YPG. We zullen door blijven vechten tegen hen allemaal,” aldus de presidentieel woordvoerder.

Amerika beschermt terroristen in Syrië in lijn met geopolitieke belangen Israël