Home Nieuws Topadviseur Trump: Turkije moet prioriteit krijgen voor VS, lever Gülen uit aan...

Topadviseur Trump: Turkije moet prioriteit krijgen voor VS, lever Gülen uit aan Turkije

Turkije moet een topprioriteit zijn voor het Amerikaanse buitenlandbeleid, schrijft de adviseur van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump woensdag in een artikel waarin hij Barack Obama verwijt dat hij niets begrijpt van het geopolitieke belang van Turkije.

Advertentie

We moeten beginnen met het begrijpen dat Turkije vitaal is voor Amerikaanse belangen,” zegt de gepensioneerde generaal Michael Flynn in de Hill krant. Hij noemde Turkije ook een middelpunt van stabiliteit in de regio.

Flynn was een sleutelfiguur bij het adviseren van de Amerikaanse president Trump tijdens zijn presidentiële campagne. Verwacht wordt dat hem een positie in het kabinet van Trump wordt aangeboden, mogelijk als minister van Defensie.

Flynn schrijft dat het onverstandig beleid was van de Obama regering om Ankara op afstand te houden: “We moeten onze buitenlandbeleid aanpassen en Turkije als een prioriteit gaan zien. We moeten de wereld bekijken vanuit Turks perspectief,” schreef hij.

Wijzend op het uitleveringsverzoek door Turkije voor Fetullah Gülen, de leider van de Fethullahistische Terreurorganisatie (FETö), als één van de knelpunten tussen Washington en Ankara, suggereerde Flynn dat het verstandig zou zijn om Gülen uit te leveren aan Turkije. Ankara heeft Washington gevraagd om Gülen uit te leveren voor zijn rol bij het vestigen van een staat binnen een staat, dat uiteindelijk leidde tot de afgeslagen couppoging op 15 juli jongstleden.

Wat zouden wij hebben gedaan als we direct na 9/11 hadden gehoord dat Osama bin Laden in een mooie villa in een Turkse resort woont, terwijl hij 160 scholen charterscholen runt dat betaald wordt door Turkse belastingbetalers?” schrijft Flynn. De voormalige directeur van de Defense Intelligence Agency (DIA) schrijft verder: “Hoewel Gülen zich als een gematigde islamitische geleerde presenteert, is hij een radicaal die publiekelijk pochte over zijn ‘soldaten’ die wachten op zijn bevelen om te doen wat hij ze instrueert“. Flynn vergelijkt Gülen met Ayatollah Khomeini, de leider van de Iraanse revolutie, en dringt er bij de Amerikaanse regering op aan om niet dezelfde fout te herhalen als bij Khomeini door Gülen te steunen.

Washington’s stilte over dit explosieve onderwerp spreekt boekdelen wanneer we de ongeloofwaardige bewering horen dat de democratisch gekozen president van Turkije een militaire coup in scene gezet zou hebben, zijn eigen parlement bombardeert en het vertrouwen in zijn eigen economie ondermijnt, zodat hij zijn politieke tegenstanders kan zuiveren,” aldus Flynn.

Flynn sprak ook over aantijgingen van corruptie tegen het Gülen-netwerk in de VS en zegt dat de sekteleider meer mensen dan Google naar Amerika heeft gehaald om Engels te onderwijzen, maar dat ze niet vloeiend zijn in de taal.

Hoewel het advies van de gepensioneerde militair goed ontvangen zal worden in Turkije, is Michael Flynn niet geheel onomstreden. Zo bracht hij onlangs een boek uit getiteld “The Field of Fight: How We Can Win the Global War Against Radical Islam and Its Allies” en noemt hij angst voor moslims “rationeel”. Evenals rechtse populisten zoals Wilders noemt ook Flynn de islam een politieke ideologie: “We zijn in oorlog met een radicale component van de islam en zoals ik het geloof is dat islam een politieke ideologie is dat gebaseerd is op een religie“, zei hij eerder.

Flynn bekritiseerde de inval in Irak en zei dat de Amerikanen vele strategische fouten hebben gemaakt waardoor ISIS zich kon vestigen in Irak en Syrië. Flynn was naar eigen zeggen een jaar voor zijn pensioen “ontslagen” door de Obama-regering als directeur van de DIA toen hij het congres vertelde dat Amerikanen een groter gevaar lopen dan ze wordt voorgehouden door de regering.

AA/DutchTurks