Home Nieuws Tony Blair: Ik neem verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is in Irak

Tony Blair: Ik neem verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is in Irak

Tony Blair liet in een interview met CNN weten dat hij verantwoordelijkheid neemt voor de fouten rondom de illegale invasie van Irak. Het interview ging over het vandaag verschenen Chilcot-report over de Irak-invasie. Het verslag is vernoemd naar oud-topambtenaar John Chilcot, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de rol van de Britse staat bij de Irak-oorlog.

Oud-premier Tony Blair liet weten spijt te hebben dat hij de Britten de Irak-oorlog heeft ingerommeld. In een persconferentie na de publicatie van het Chilcot verslag heeft hij laten weten dat zijn bedoelingen niet slecht waren, maar wel accepteerde dat het een “Fout was om te vechten tegen het regime in Irak”. Hij neemt alle verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is, maar liet wel weten dat hij het niet volledig eens is met de resultaten in het Chilcot verslag. De keuze om in oorlog te gaan was de pijnlijkste beslissing die hij ooit had moeten nemen, zegt Blair.

Advertentie

Tony Blair zegt er wel bij dat het niet voor niks is geweest. ”De wereld zou veel beter zijn zonder Saddam Hussein”, aldus Blair. In het verslag van Sir John Chilcot wordt er gemeld dat Blair niet zeker wist dat er massavernietigingswapens waren in Irak. Blair gaf in het gesprek toe dat inlichtingenrapporten waarop de invasie was gebaseerd niet of niet helemaal klopten.

“Het was gewelddadiger en erger dan wij hadden gedacht. De mensen die af wilden van Saddam werden uiteindelijk de slachtoffers van sektarisch geweld, wat leidde tot meerdere terreurgroepen, waaronder Daesh”.

Tony Blair had nog niet eerder zijn excuses aangeboden voor de illegale invasie van Irak.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICC) heeft aangekondigd Tony Blair niet aan te zullen klagen wegens oorlogsmisdaden. De tot nu toe door het ICC aangeklaagde oorlogsmisdadigers zijn afkomstig uit Congo (6), Oeganda (5), Centraal Afrikaanse Republiek (5), Darfur/Soedan (7), Kenia (9), Libië (3), Ivoorkust (3) en Mali (1).