Home Nieuws Tony Blair biedt excuses aan voor Irak-oorlog en opkomst ISIS

Tony Blair biedt excuses aan voor Irak-oorlog en opkomst ISIS

De voormalige Britse Premier Tony Blair, verantwoordelijk voor de oorlog in Irak die aan meer dan een miljoen mensen het leven heeft gekost, heeft gezegd dat de door de VS geleide invasie van Irak voor een deel verantwoordelijk is voor het ontstaan van ISIS in het Midden Oosten, maar hij bleef erbij dat het omverwerpen van Saddam Hussein het juiste is geweest.

Advertentie

Blair vertelde CNN dat “Er elementen van waarheid” zijn in de bewering dat de oorlog het ontstaan van ISIS heeft veroorzaakt.

“Natuurlijk kun je niet zeggen dat degenen onder ons die Saddam in 2003 hebben verwijderd geen verantwoordelijkheid dragen voor de situatie in 2015,” zei hij in een interview dat zondag wordt uitgezonden. Hij voegde daaraan toe dat de Arabische Lente ook een rol heeft gespeeld bij het creëren van instabiliteit waarop terreurgroepen konden bloeien.

Blair’s beslissing om Groot-Brittannië in de Irak oorlog te storten was gebaseerd op valse informatie over Saddam’s massavernietigingswapens die niet bleken te bestaan.

Blair zei dat hij niet gelooft dat de wereld een betere plaats zou zijn als Saddam nog aan de macht zou zijn. Hij verontschuldigde zich voor fouten in de post-oorlog planning.

“Ik verontschuldig me voor het feit dat de inlichtingen die we ontvingen fout waren,” zei hij in een korte videoclip die door CNN is uitgezonden.

Een openbaar onderzoek naar beslissingen en fouten in de Britse planning en uitvoering van de oorlog begon in 2009, maar heeft haar bevindingen nog niet naar buiten gebracht. Het proces wordt opgehouden, deels vanwege het feit dat mensen die in het rapport kritiek krijgen, de kans krijgen om te reageren.

Critici van de oorlog denken dat het onderzoek zal concluderen dat Blair vastbesloten was om president George W. Bush te ondersteunen in zijn oorlogsplannen, ongeacht of er steun was vanuit het publiek, het Europees Parlement en juridisch te rechtvaardigen was.