Home Nieuws Tokat ontneemt opsteller Genocide-resolutie burgerschap, Kudla wordt ereburger

Tokat ontneemt opsteller Genocide-resolutie burgerschap, Kudla wordt ereburger

In navolging van de aangenomen Duitse resolutie die de Armeense slachtoffers van de burgeroorlog en de daarop volgende relocatiemaatregelen in het Ottomaanse rijk als een genocide betitelt en die door de Grünen co-voorzitter Cem Özdemir mede opgesteld is, heeft de gemeente Pazar in Tokat besloten om Özdemir uit te schrijven van de gemeente Pazar waar hij ingeschreven stond.

Advertentie

De gemeenteraad, bestaande uit 6 AK-Partij leden en 3 MHP leden, hebben het besluit genomen met Burgemeester Pervanlar.

“Het feit dat degene die deze wetsvoorstel heeft opgesteld en ingediend, en deze kwestie in de actualiteit heeft gebracht, Turks is en ingeschreven staat in onze gemeente, heeft ons dubbel bedroefd. Wij veroordelen het besluit van het Duitse parlement. Daarnaast protesteren we tegen de Ja-stem die Cem Özdemir heeft gebruikt. Om die reden hebben we unaniem besloten om hem het Tokat burgerschap te ontnemen,” aldus Pervanlar.

In de daarop volgende stemming is Cem Özdemir het burgerschap unaniem ontnomen en is het enige Duitse parlementslid die ‘Nee’ stemde tegen het wetsvoorstel, Bettina Kudla van de CDU, benoemd tot ereburger van de gemeente.

Kudla stemde tegen de resolutie die mede was ingediend door Özdemir. Bettina Kudla, een parlementslid van Angela Merkel’s CDU, heeft na de stemming op 2 juni een verklaring op haar website geplaatst.

“Het is niet de taak van het federale parlement om historische gebeurtenissen die in andere landen hebben plaatsgevonden te evalueren. In de resolutie die is voorgelegd aan het parlement, was er ook geen beoordeling van historici waarin aan wordt getoond dat het om een genocide gaat,” aldus de verklaring.

“Het is nog niet mogelijk om de politieke en financiële gevolgen van het aannemen van deze resolutie te zien,” voegde ze eraan toe.

Yerevan, heeft lang gezocht naar internationale erkenning voor alleen de Armeense doden die zijn gevallen in de burgeroorlog en de daarop volgende relocatiemaatregelen als zijnde “een genocide”, maar Ankara werpt die claim verre van zich en beschrijft de gebeurtenissen als een collectieve tragedie waarbij evenveel Turken en Armeniërs de dood vonden.